Skip to main content

Ομόλογα: Βελτίωση στην αγορά με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Στο 3,79% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Με το βλέμμα στην επερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην ανακοίνωση των αποφάσεών της, το κλίμα διατηρείται καλό, με το ελληνικό 10ετές στο 3,79% και το ιταλικό 10ετές στο 3,66%.

Στις 13 μονάδες βάσης το μεταξύ τους spread.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων της, πιθανότατα κατά 50 μονάδες βάσης. Τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω ωστόσο πλησιάζουμε το επίπεδο του λεγόμενου «ουδέτερου» επιτοκίου, ανέφερε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωσταντίνος Ηροδότου.

Ήδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 2% από τον περασμένο Ιούλιο και οι αναλυτές εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση, κατά 0,5%, αυτή τη φορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν ο οποίος σε συνέντευξη του εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει αναμφίβολα να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της, ωστόσο επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ κοντά στην κορύφωση του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήμουν αρκετά σίγουρος λέγοντας ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε κοντά στο ανώτατο όριο του πληθωρισμού». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μίας πιο συγκρατημένης αύξησης των επιτοκίων, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει να εννοεί συγκεκριμένα κατά 0,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,049 δολάρια από το επίπεδο των 1,0487 δολαρίων όταν  άνοιξε η αγορά.

Δείτε τις ισοτιμίες εδώ