Skip to main content

Wall: Πτώση εν μέσω ανησυχιών για την επιθετική νομισματική πολιτική της Fed

Reuters

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ πυροδότησαν ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά τους με δυναμικό ρυθμό, καθώς η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν.

Mε πτώση έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street εν μέσω ανησυχιών ότι η Fed ενδεχομένως να συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική της έως ότου η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση.

Ο Dow Jones υποχώρησε 482,78 μονάδες ή 1,4% κλείνοντας στις 33.947,10 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,79% στις 3.9998,84 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε στις 11.239,94 μονάδες με πτώση 1,93%.

Η μετοχή της Tesla σημείωσε πτώση 7% στην είδηση ότι μειώθηκε η παραγωγή της στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας, όπως Amazon και Netflix κατέγραψαν πτώση άνω του 2% έκαστε εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές ανάπτυξης. Η μετοχή της Salesforce βούλιαξε 7,3% από τη στιγμή που ανακοίνωσε την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της Slack.

Aπό την άλλη πλευρά, οι μετοχές των εταιρειών καζίνο που σχετίζονται με το Μακάο ενισχύθηκαν εν μέσω προσδοκιών για χαλάρωση των lockdowns στην Κίνα κατά της Covid-19.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ πυροδότησαν ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά τους με δυναμικό ρυθμό, καθώς η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη απ΄ό,τι αναμενόταν. Η προοπτική αυτή ώθησε σε άνοδο και τις ομολογιακές αποδόσεις, με το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία να αυξάνεται 10 μονάδες βάσης στο 3,60%.

«Οι αγορές μετοχών δείχνουν ότι θέλουν να κινηθούν ανοδικά, όμως αυτό εξαρτάται από το εάν τελικά ο πληθωρισμός καταφέρει να τεθεί υπό έλεγχο. Όμως, όταν τα μακροοικονομικά στοιχεία παρουσιάζουν δυναμικό και λένε άλλα, πυροδοτώντας πληθωριστικές ανησυχίες, τότε τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται με επιθετικό ρυθμό», αναφέρει ο Peter Essele, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Commonwealth Financial Network.

Οι επενδυτές δίδουν μία πιθανότητα 89% για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, στο 4,25% έως 4,50%, με κορύφωση στο 4,984% το Μάιο του 2023.

Η ενέργεια ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους μεταξύ των κλάδων του S&P 500, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου των ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από 10% στη συνεδρίαση της Δευτέρας, εν μέσω των ηπιότερων για την εποχή θερμοκρασιών.

Πλήγμα υπέστησαν και οι μετοχές του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Παρότι τα κέρδη των τραπεζών ευνοούνται από τις αυξήσεις των επιτοκίων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις ανησυχίες για τα επισφαλή δάνεια ή την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δανείων εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας.