Skip to main content

Χρηματιστήρια: Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες με πληθωρισμό και ΗΠΑ στο επίκεντρο

REUTERS/Alex Domanski

Με ελεγχόμενες πιέσεις κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες το μεσημέρι της Πέμπτης και ενώ οι επενδυτές αφομοιώνουν τα νεότερα για τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές, αναμένοντας και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ήπια πτωτικά στο -0,57% και τις 887 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα αποτελέσματα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών να επιδρούν στη διαπραγμάτευση.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Alpha Bank. Ακολουθούν Eurobank -1,3%, Εθνική -1,1% και Πειραιώς -0,25%. Υποχωρούν Coca Cola και Τιτάν.

Μικρή ανάσα φαίνεται να πήραν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και λόγω των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 9,1% από 12% τον Σεπτέμβριο και 11,4% τον Αύγουστο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε αρνητικό έδαφος την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αφομοίωσαν τα αποτελέσματα από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και προσβλέπουν σε βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2% μέχρι τα μέσα το πρωί, με τις μετοχές λιανικής να υποχωρούν 1,7%. Στο -0,23% ο DAX στη Φρανκφούρτη. Υποχωρεί 0,63% ο CAC του Παρισιού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street σημείωσαν άνοδο, ενώ τα ομόλογα διολίσθησαν, καθώς οι επενδυτές αναμένουν πως η έκθεση για τον CPI θα δείξει ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετριάστηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα.

Τα futures για τον S&P 500 και τον Nasdaq 100 ενισχύθηκαν τουλάχιστον 0,3% έκαστο, μια μέρα μετά την πτώση των υποκείμενων δεικτών στα χαμηλά μιας εβδομάδας και ενώ το τοπίο στις ΗΠΑ παραμένει θολό και ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται σε αναταραχή. Οι καμπύλες αποδόσεων των ομολόγων υποχωρούν. Το δολάριο παρουσιάζει διακυμάνσεις ενώ το πετρέλαιο επέκτεινε τις απώλειές του για τέταρτη ημέρα.

Ο έλεγχος της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ ήταν ακόμα στον αέρα την Τετάρτη, καθώς οι πολιτείες σε όλη τη χώρα μετρούσαν τις ψήφους στις ενδιάμεσες εκλογές. Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής, πρόκειται να κερδίσουν λιγότερες έδρες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Εν τω μεταξύ, οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής μία έδρα στη Γερουσία. Ο Τζο Μπάιντεν απέφυγε το σαρωτικό «κόκκινο κύμα» που είχε προβλέψει ο Τραμπ.

Στη Γερουσία, τα πράγματα είναι πιο ρευστά αλλά οι Δημοκρατικοί  έχουν καλές πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, απώλεια του ελέγχου του Κογκρέσου θα δυσκολέψει την κυβέρνηση του  Τζο Μπάιντεν να εφαρμόσει το νομοθετικό της πρόγραμμα στα δύο χρόνια που απομένουν στη θητεία της. Αλλά και γιατί τα αποτελέσματα είναι ένα βαρόμετρο  της δύναμης και των δύο κομμάτων στον δρόμο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2024.

naftemporiki.gr

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ