Skip to main content

Φόβοι για «κανόνι» στα κρυπτονομίσματα – Στο χείλος του γκρεμού η FTX.com

Reuters

H Binance του Ζάο είχε αρχικά εκδηλώσει το ενδιαφέρον να λειτουργήσει ως «λευκός ιππότης». Ωστόσο απέσυρε την προσφορά της. Η FTX κινδυνεύει τώρα με χρεοκοπία.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων κλυδωνίζεται και πάλι. Μία πλατφόρμα συναλλαγών βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και κανείς δεν μπορεί να πει εάν οι προσπάθειες για μία διάσωση στο παρά πέντε θα ευοδοθούν. Ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ είπε στους επενδυτε΄ς της FTX.com ότι χωρίς μία άμεση ένεση ρευστότητας η εταιρεία θα αναγκαστεί να κηρύξει χρεοκοπία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές πραγματοποιήθηκε λίγο πριν η Binance ανακοινώσει ότι θα αποσύρει την προσφορά εξαγοράς. Σε αυτήν ο Μπάνκμαν – Φράιντ ενημέρωσε ότι η πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων εμφανίζει «τρύπα» 8 δισ. δολαρίων και έχει άμεση ανάγκη από τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια για να μείνει όρθιο. Η FTX προσπαθεί να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια με την πώληση ομολόγων, μετοχών ή και των δύο.

«Τα σκ@@@@» ήταν η χαρακτηριστική φράση, με την οποία άνοιξε τη συζήτηση ο επικεφαλής της FTX, σύμφωνα με πληροφορίες. Αναγνώρισε ότι η εταιρεία του αντιμετωπίζει βαθύτατα προβλήματα ρευστότητας και περιορισμένες επιλογές. Κάποτε η αξία της είχε φτάσει ακόμη και στα 31 δισ. δολάρια. Σήμερα έχει περιοριστεί σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια και δεν αποκλείεται να πλησιάσει το μηδέν, με την αβεβαιότητα όχι μόνο για τους μετόχους, αλλά και τους πελάτες της έχει χτυπήσει κόκκινο.

O Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, επικεφαλής της FTX, παραδέχθηκε ότι απέτυχε.

Η FTX έχει επιφανείς υποστηρικτές, όπως οι Sequoia Capital, BlackRock Inc., Tiger Global Management και SoftBank Group Corp. Η Sequoia αναγκάστηκε να διαγράψει το σύνολο της αξίας των τοποθετήσεων στις FTX.com και FTX.us, σε μία ένδειξη ότι δεν βλέπει μπροστά της ξεκάθαρο δρόμο για ανάκαμψη της πλατφόρμας.

Ο «λευκός ιππότης» έκανε πίσω

Όπως αναφέρει το Bloomberg ο Μπάνκμαν επανέλαβε αρκετές φόρες κατά την τηλεδιάσκεψη πως είναι οι ψευδείς οι πληροφορίες που θέλουν τη Binance του Τσανκπενγκ Ζάο να αποσύρεται από την εξαγορά. Περίπου μία ώρα αργότερα, όμως, ήρθε η διάψευση του με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. «Είχαμε την ελπίδα ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους πελάτες της FTX και να προσφέρουμε ρευστότητα, αλλά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι πέρα από τον έλεγχο ή τη δυνατότητά μας να βοηθήσουμε», ανέφερε ο Ζάο στην ανακοίνωσή του.

O Ζάο της Binance δεν θα γίνει «λευκός ιππότης»

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και η Επιτροπή Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CFTC) ερευνούν κατά πόσον η εταιρεία διαχειρίστηκε σωστά τα κεφάλαια των πελατών, καθώς και τη σχέση της με άλλα τμήματα της crypto – αυτοκρατορίας του Μπανκμαν Φράιντ, όπως η Alameda Research. Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης επίσης συνεργάζονται με δικηγόρους της SEC, ανέφερε μία πηγή στο Bloomberg.

Η εξέλιξη προβληματίζει έντονα το σύνολο των αγοράς, καθώς συνιστά ακόμη ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλος ενδιαφερόμενος για την εξαγορά της FTX.com. Ακόμη και εάν βρεθεί αξιόπιστος επενδυτής όμως η περίπτωσή της σηματοδοτεί ακόμη ένα ταραχώδες κεφάλαιο στην ιστορία του κόσμου των crypto.

Σε ελεύθερη πτώση

Η FTT είχε χάσει ήδη σχεδόν το 80% της αξίας της Δευτέρα και την Τρίτη, με την τιμή της μετοχής να υποχωρεί στα 5 δολάρια και να σβήνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση ημερησίως. Την Τετάρτη η μετοχή καταποντίστηκε στα 2,30 δολάρια και η συνολική αξία της εταιρείας στα 308 εκατ. δολάρια.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν δεχθεί ανηλεές σφυροκόπημα τα τελευταία 24ωρα. Το Bitcoin έκανε «βουτιά» 15% την Τετάρτη, ύστερα από πτώση 13%. Η τιμή του έχει υποχωρήσει κάτω από το όριο των 16.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020. Το Ether καταγράφει την ίδια ώρα απώλειες άνω του 30% το τελευταίο 48ωρο και παλεύει να κρατήσει το όριο των 1.000 δολαρίων.

Χωρίς δίχτυ ασφαλείας

Γιατί η Binance έκανε πίσω, μόλις λίγες ημέρες αφότου είχε συμφωνήσει στην εξαγορά; Δεν είχε αντιληφθεί εξαρχής την έκταση των προβλημάτων της FTX; Μπορεί να είναι και έτσι. Όμως αυτό που φαίνεται πρωτίστως να συνειδητοποίησε είναι πως εάν η ίδια λύγιζε υπό το βάρος της FTX, δεν θα υπήρχε κανείς αρκετά μεγάλος για να τη «σηκώσει».

Με το ναυάγιο της συμφωνίας έχουμε έναν συστημικό κίνδυνο για τα crypto, που θα πρέπει να «αυτορυθμιστεί». Εάν ωστόσο προχωρούσε η συμφωνία, θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι ακόμη πιο δύσκολα για την αγορά, σχολιάζει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.

Στον χρηματοοικονομικό κόσμο οι διασώσεις δεν είναι σπάνιες. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να συγκρίνουν την επιδιωκόμενη διάσωση της FTX με εκείνη της Bear Stearns από τη JPMorgan. Ακόμη όμως και η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, θα είχε κάποιον να στηριχθεί σε περίπτωση που το βάρος αποδεικνυόταν δυσβάσταχτο: τη Federal Reserve. Χωρίς τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας, θα είχε μάλλον και αυτή κάνει πίσω.

Υπό τις συνθήκες αυτές, τονίζει η WSJ, μία καλύτερη σύγκριση θα ήταν ίσως ο πανικός της Wall Street το 1907, όταν ο Τζον Μόργκαν, ιδρυτής της JPMorgan, ήρθε σε συνεννόηση με άλλους τραπεζίτες της Νέας Υόρκης ώστε να εξασφαλιστούν αρκετά κεφάλαια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστημα. Τότε δεν υπήρχε Federal Reserve για να προσφέρει δίχτυ ασφαλείας, αλλά ίσως και από τύχη όλα πήγαν καλά. Αυτό το δίχτυ ασφαλείας λείπει από τα κρυπτονομίσματα.