Skip to main content

Eurogroup με το βλέμμα στις τιμές ενέργειας – Ετοιμη για μέτρα στήριξης η κυβέρνηση

European Union

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα βάλουν τις βάσεις ώστε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 19ης και 20ης Μαρτίου

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Γραμμή άμυναs απέναντι στην ενεργειακή αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ετοιμάζονται να χαράξουν οι υπουργοί Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα βάλουν τις βάσεις ώστε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 19ης και 20ης Μαρτίου.

«Στο αυριανό Eurogroup έχουμε θέσει στην κορυφή της ατζέντας τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στο ενεργειακό κόστος, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης στο Πρώτο Θέμα.

Σε μία περίοδο που οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή εντείνουν την αβεβαιότητα, οι υπουργοί, με τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., θα εξετάσουν, μεταξύ άλλων, τον αντίκτυπο των μεταβολών που καταγράφονται στις τιμές της ενέργειας στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σκοπεύουν να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει όλα τα στοιχεία διαμόρφωσης τιμών στη χονδρική και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να στηριχθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία που ήδη αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από Κίνα και ΗΠΑ, όπου η ενέργεια παραμένει φθηνότερη.

Σε πλήρη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων στήριξης

Η κυβέρνηση, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες, έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια αλλά και για την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων στην αγορά. Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι όλα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, στη καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτηση, σημείωσε ότι «η χώρα μας θα αντιμετωπίσει και κάθε αρνητική συνέπεια που πιθανώς να προκύψει από την τελευταία αναταραχή. Είτε αυτή θα αφορά την αγορά της ενέργειας, είτε ορισμένες ανατιμήσεις αγαθών ως επακόλουθο του αυξημένου κόστους παραγωγής και της θαλάσσιας μεταφοράς τους. Έχουμε την εμπειρία, τη γνώση και κυρίως τη βούληση να παρέμβουμε αμέσως και δυναμικά σε κάθε φαινόμενο κερδοσκοπίας. Το κάναμε, άλλωστε, στο παρελθόν. Και δεν θα διστάσουμε να το επαναλάβουμε και τώρα, υπό τις νέες συνθήκες. Έχοντας πάντα προτεραιότητα τη θωράκιση της πατρίδας και τη στήριξη της κοινωνίας».

Με τις τιμές πετρελαίου και του φυσικού αερίου να κινούνται όλο και υψηλότερα εν μέσω πολεμικής κλιμάκωσης, απειλών και αποκλεισμών της ναυσιπλοΐας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τοποθετεί το όριο «συναγερμού» για την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και μάλιστα για αρκετές εβδομάδες. «Θα ήταν ασφαλώς ένα σημείο που θα απαιτούσε μεγαλύτερη προσοχή και επανεκτίμηση της κατάστασης. Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε σήμερα εκεί.

Η κρίση ξεκίνησε από σχετικά χαμηλά επίπεδα τιμών στο πετρέλαιο, κάτι που δίνει περιθώριο απορρόφησης των πρώτων κραδασμών» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα οι εξελίξεις δείχνουν ότι τα 100 δολάρια δεν είναι μακριά αν σκεφτεί κανείς ότι την Παρασκευή η τιμή του μπρεντ έκλεισε μία ανάσα από τα 93 δολάρια το βαρέλι.

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.