Ισχυρή δυναμική παρουσιάζει για το πρώτο εξάμηνο το 2025 η ελληνική οικονομία παρά τις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία, όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο Δελτίο οικονομικών εξελίξεων «Ελληνική Οικονομία». Παράλληλα, παρατηρείται στροφή των επενδυτών στην Ευρώπη.
Οικονομική μεγέθυνση
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τους Ευρωπαϊκούς Μ.Ο. και το α’ τρίμηνο του 2025 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση έναντι 1,5% του Μ.Ο. της Ευρωζώνης.
Όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας, αυτή αυξάνεται με ρυθμό υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2021 των ευρωπαϊκών Μ.Ο., έχοντας ως βασικό μοχλό ανάπτυξης την ιδιωτική κατανάλωση παρά τον επίμονο πληθωρισμό. Η ιδιωτική κατανάλωση, μάλιστα, στηριζόμενη από την άνοδο της απασχόλησης, αντιπροσωπεύει παραπάνω από το 70% του ΑΕΠ σε ποσοστό το α’ τρίμηνο σηματοδοτώντας το υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Τη δυναμική της και για το β’ τρίμηνο του 2025 αναμένεται να διατηρήσει η ελληνική οικονομία και με βάση την εξέλιξη επιλεγμένων δεικτών καταναλωτικής και επενδυτικής ζήτησης. Για την καταναλωτική ζήτηση, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων ακολούθησε ανοδική τροχιά μέχρι και τον Απρίλιο με την ετήσια μεταβολή του εν λόγω μήνα να διαμορφώνεται σε 7,5%. Για τους δείκτες επενδυτικής ζήτησης, ισχυρή αύξηση σημείωσε το πρώτο πεντάμηνο του 2025 η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, γεγονός που συνάδει με την αξιοσημείωτη ενίσχυση της χρηματοδότησης από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) στην ίδια χρονική περίοδο.
Θετικές διαπιστώνονται και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, καθώς το πρώτο πεντάμηνο του 2025 το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ) διαμορφώθηκε στα 5,4 δισεκ. ευρώ, δυόμισι φορές μεγαλύτερο έναντι του αντίστοιχου περσινού.
Οι διεθνείς παράγοντες
Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το εξωτερικό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένο λόγω της ανόδου του εμπορικού προστατευτισμού, με τους δασμούς του Τραμπ αλλά και τον πόλεμο των δώδεκα ημερών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Παράλληλα, το δολάριο διολίσθησε περίπου κατά 14% έναντι του ευρώ, υπό το βάρος των ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Ωστόσο, η επιβολή δασμών από τον Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αβεβαιότητας για τους επενδυτές και τελικά τη στροφή τους προς την Ευρώπη. Αυτό συνέβη λόγω του βραχυπρόθεσμου φόβου για τη ζημία των δασμών στην αμερικανική οικονομία και μακροπρόθεσμα λόγω της διαφοροποίησης του πολιτικού κινδύνου μέσω νέων αγορών, διαπιστώνουν οι αναλυτές.