Περί τα μέσα Ιουλίου αναμένεται η νομοθετική λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η οποία θα βασίζεται κυρίως στον εξωδικαστικό μηχανισμό όπως είχε γράψει η «Ν», ενώ θα χωρίζει τους δανειολήπτες σε κατηγορίες ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία.
Παράλληλα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει και δυνατότητα διμερούς ρύθμισης μεταξύ των δανειοληπτών και των πιστωτών, ενώ η ρύθμιση σε γενικές γραμμές θα προβλέπει και μετατροπή της υπολειπόμενης οφειλής σε ευρώ μαζί με «κούρεμα» μέσω της τρέχουσας ισοτιμίας μετατροπής ευρώ- ελβετικό φράγκο.
Το κούρεμα
Οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου που δεν έχουν αποπληρώσει ανέρχονται περίπου στις 35.000 με το συνολικό ποσό των δανείων να εκτιμάται περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ όπως έχει γράψει η «Ν», τα οποία είναι σχεδόν ισομοιρασμένα σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. Δηλαδή, τα 20.000 από αυτά βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών, ενώ τα 17.000 διαχειρίζονται οι servicers.
Σε γενικές γραμμές, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα νομοθετικό σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την μετατροπή του επιτοκίου του δανείου από το ελβετικό φράγκο σε ευρώ για την υπολειπόμενη οφειλή. Το κούρεμα που θα προκύψει με τη μετατροπή του επιτοκίου εκτιμάται ότι θα ξεκινά από 10% και θα φθάνει έως 25%. Ωστόσο, επειδή πρόθεση του υπουργείου είναι η ελάφρυνση των ευάλωτων δανειοληπτών, όπως έχει γράψει η «Ν», ο πιο αδύναμος εισοδηματικά και περιουσιακά δανειολήπτης θα επωφεληθεί με μεγαλύτερο κούρεμα των οφειλών του.
Συνολικά, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το κόστος που θα επωμιστούν οι πιστωτές από το «κούρεμα» υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ, εάν, σε ένα δυνητικό σενάριο, όλοι οι δανειολήπτες επιλέξουν τις λύσεις της κυβέρνησης, ενώ για τις τράπεζες το κόστος προβλέπεται στα 300+ εκατ. ευρώ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι για όσους προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα πρέπει να αποκαλύψουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ όσοι ακολουθήσουν την νομοθετική οδό ρύθμισης με τράπεζες ή servicers, δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν αναλυτικά τα περιουσιακά και εισοδηματικά τους στοιχεία.
Η κατηγοριοποίηση
Η λύση που αναζητά, λοιπόν, το υπουργείο είναι η ελάφρυνση των ευάλωτων δανειοληπτών με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί πρόβλημα στον «Ηρακλή», ενεργοποιώντας τις εγγυήσεις του Δημοσίου. Γι ‘ αυτό και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα υπάρχει στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών με βάσει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
-Πρώτη κατηγορία: Εδώ θα μπορούν να ενταχθούν τα νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία μέχρι 185.000 ευρώ. Οι δανειολήπτες αυτοί θα θεωρούνται πιθανόν οι πιο ευάλωτοι, οπότε και εκτιμάται ότι για αυτή την κατηγορία θα προταθεί το μεγαλύτερο «κούρεμα» ύψους 25%. Τέλος, το επιτόκιο της ρύθμισης προβλέπεται σταθερό στο 2,30%.
-Δεύτερη κατηγορία: Εδώ αναμένεται να ενταχθούν οι δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα έως 27.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 231.250 ευρώ, με το «κούρεμα» να κινείται στο 20% και το επιτόκιο στο 2,50%.
-Τρίτη κατηγορία: Εδώ θα υπαχθούν οι δανειολήπτες με εισόδημα έως 33.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία έως 277.500 ευρώ, με το κούρεμα να αναμένεται στο 15%, και το επιτόκιο στο 2,70%.
– Τέταρτη κατηγορία: Σε αυτή την κατηγορία δε θα προβλέπονται ειδικά εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των δανειοληπτών και το προβλεπόμενο «κούρεμα» θα ανέρχεται μόλις στο 10%.
Η αντίδραση των δανειοληπτών
Παρά το γενικό αίσθημα ότι επιτέλους θα δοθεί λύση σε ένα μακροχρόνιο αίτημα των δανειοληπτών και μια ιστορία που κρατάει σχεδόν δύο χρόνια, οι ίδιοι οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου δεν δηλώνουν ικανοποιημένοι.
Ειδικότερα, μιλώντας στην «Ν», προ ολίγων ημερών, η εκπρόσωπος τους Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού φράγκου, Δέσποινα Σονιάδου σχολίασε πως το προτεινόμενο κυβερνητικό σχέδιο δεν θα δώσει επαρκή ανακούφιση και ουσιαστική λύση. Η λύση θα πρέπει να προέλθει, σύμφωνα με την κ. Σονιάδου, από τον Άρειο Πάγο στον οποίο έχουν προσφύγει οι δανειολήπτες και έχει κατατεθεί προδικαστικό ερώτημα για να κριθεί άκυρη και καταχρηστική η ρήτρα, όπως έγινε και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Έτσι, με την μη απόφαση του Αρείου Πάγου ο σύλλογος καταγγέλλει παραβίαση του ενωσιακού δικαίου στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, ενώ ο σύλλογος δηλώνει εν αναμονεί της απόφασης του Αρείου Πάγου για το τελευταίο συλλογικό δικόγραφο στις 5 Δεκεμβρίου.
Τέλος, εκτιμά η ίδια ότι αν δεν γίνει υποχρεωτική η ένταξη στον εξωδικαστικό δε θα επιλέξει τη λύση αυτή ούτε ο πράσινος δανειολήπτης λόγω των ειδικών κριτηρίων που θα εισαχθούν.