Skip to main content

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αγωνία για εκκρεμείς πληρωμές και η «απειλή» της ΑΑΔΕ

Αλλαγές στον οργανισμό υπό το βάρος του σκανδάλου κακοδιαχείρισης

Τέλος στην «τεχνική λύση» στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ το Μαξίμου ανοίγει «παράθυρο» για διασύνδεση του οργανισμού πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Αναλυτικότερα, υπό το βάρος του σκανδάλου κακοδιαχείρισης και των ευρωπαϊκών ελέγχων που παραμένουν σε εξέλιξη στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), σήμερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις φετινές δηλώσεις Ενιαίας Ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

Ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής, θα ξεκινήσει και η διαδικασία εξυπηρέτησης των παραγωγών, μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), διασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα φυσικής υποβολής και υποστήριξης των αγροτών.

Φέτος, ωστόσο, και σε μια προσπάθεια να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» της κακοδιαχείρισης, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας, γνωστοποίησε ότι μπαίνει τέλος στη δυνατότητα κτηνοτρόφων να δηλώνουν βοσκοτόπους μακριά από την περιοχή δραστηριότητάς τους.

Επί της ουσίας, η λεγόμενη «τεχνική λύση» που εφαρμόστηκε το 2015, έπειτα από έγκριση που έλαβε από τις Βρυξέλλες, παύει να υφίσταται ύστερα από μια δεκαετία.

Άγνωστο παραμένει, βέβαια, πώς θα θωρακιστούν οι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν πραγματικά ζώα και θα πρέπει να καλύπτονται και από ανάλογο βοσκότοπο, στη περίπτωση που αυτός δεν είναι στην περιοχή δραστηριότητάς τους.

Κ. Τσιάρας: Όσοι κορόιδεψαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα επιστρέψουν τα χρήματα – Δεν θα υπάρξει θέμα με τις ενισχύσεις

Με νομική ασφάλεια

Για το ενδεχόμενο υπαγωγής του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε χθεσινή ραδιοφωνική τοποθέτησή του ανέφερε: «Στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με νομική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, προκειμένου η λύση που θα δοθεί να είναι δραστική. Η ΑΑΔΕ είναι μια Αρχή, της οποίας η αντικειμενικότητα και η αποτελεσματικότητα δεν έχει αμφισβητηθεί και έχει λειτουργήσει στο παρελθόν, κατά την περίοδο του κορονοϊού ως αρχή πληρωμών. Εξετάζεται, λοιπόν, σοβαρά τη δουλειά του ΟΠΕΚΕΠΕ, από εδώ και πέρα, να την κάνει η ΑΑΔΕ».

Πρόσθεσε ότι «το ίδιο ζήτημα σε σχέση με τις αγροτικές επιδοτήσεις έχει προκύψει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη σε όσους κινούνται στην αγροτική οικονομία. Ωστόσο, πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, που μπορεί να οδηγήσει στο να ζητηθεί να επιστραφούν κονδύλια. Είναι προφανές ότι χρειάζεται μια αντιμετώπιση άμεση και δραστική. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι θα γίνει μια νέα αρχή, χωρίς εκπτώσεις και με μεγάλη αυστηρότητα».

Και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως, έχει επισημάνει ότι, σε συνεργασία με τον αρμόδιο επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας, Κρίστοφ Χάνσεν, βρίσκονται υπό επεξεργασία πολλά σχέδια για την εξυγίανση του Οργανισμού, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό (σ.σ. διασύνδεση με την ΑΑΔΕ).
Βέβαια, να σημειωθεί ότι η διασύνδεση ΟΠΕΚΕΠΕ με ΑΑΔΕ δεν αποτελεί νέα ιδέα, καθώς η πρόταση αυτή φέρεται ότι έχει πέσει στο τραπέζι από το 2020, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Έως το τέλος του έτους

Πάντως, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στη «Ν» πηγές προσκείμενες στην Αχαρνών, «δεν μπορεί να γίνει άμεσα η υπαγωγή στην ΑΑΔΕ.
Χρειάζεται χρόνος, πιθανόν κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό στο τέλος του 2025».
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν δε ότι «το ενδεχόμενο αυτό αφορά μια από τις προτάσεις μετασχηματισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρέπει να τύχει και της έγκρισης της Κομισιόν, για να μπορέσει να προωθηθεί».

Υπό το πρίσμα αυτό, τόσο οι «εκκρεμότητες» στις πληρωμές που μετρά ο Οργανισμός για το 2024 όσο και η νέα Ενιαία Ενίσχυση για το 2025 αναμένεται να παραμείνουν στον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «μέχρι το τέλος του μήνα όσα είναι προγραμματισμένα θα καταβληθούν, ενώ και η συνδεδεμένη για τις 30/6 θα δοθεί κανονικά». Σημειώνεται ότι οι εκκρεμότητες στις πληρωμές ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.