Skip to main content

Οικονομικά ανασφαλείς σχεδόν οι μισοί Έλληνες – Ποιες ηλικίες βάζουν χρήματα στην άκρη

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πιο ανασφαλείς οι ηλικίες 55-64 ετών και 65-75 ετών και τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες, σε ποσοστο 45%, αισθάνονται πολύ ή αρκετά ανασφαλείς για το οικονομικό τους μέλλον, με την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα να οδηγεί στο να θέτουν την οικονομική τους ασφάλεια σε απόλυτη προτεραιότητα.

Ειδκότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα της ευρωπαϊκής εφαρμογής έξυπνης διαχείρισης χρημάτων Plum, το 26% των Ελλήνων δηλώνουν ότι νιώθουν πολύ ανασφαλείς για το οικονομικό τους μέλλον, ενώ ένα επιπλέον 19% αισθάνονται αρκετά ανασφαλείς.

Συνολικά, μόλις λίγο περισσότεροι από ένας στους πέντε (23%) δηλώνουν ότι νιώθουν πολύ ή αρκετά οικονομικά ασφαλείς.

Τα ποσοστά οικονομικής ανασφάλειας είναι μεγαλύτερα για τις ηλικιακές ομάδες των 55-64 ετών (35% δηλώνουν πολύ ανασφαλείς και 18% αρκετά ανασφαλείς) και των 65-75 ετών (43% δηλώνουν πολύ ανασφαλείς και 15% αρκετά ανασφαλείς).

Επίσης, μεγαλύτερα ποσοστά ανασφάλειας καταγράφονται σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, με το 43% όσων κερδίζουν λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα να δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ για το οικονομικό τους μέλλον και το 21% να δηλώνουν ότι ανησυχούν αρκετά. Υψηλά ποσοστά ανησυχίας εντοπίζονται και μεταξύ των ατόμων με εισοδήματα από 801 έως 1500 ευρώ τον μήνα, με το 34% να δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ για το οικονομικό τους μέλλον και το 22% να δηλώνουν ότι ανησυχούν αρκετά.

Οι ανησυχίες για την οικονομική ασφάλεια καταγράφονται εντονότερα στη Βόρεια Ελλάδα, υποδηλώνοντας περιφερειακές ανισότητες ως προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Πώς αντιδρούν

Η αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα, όπως εκτιμά η έρευνα, που ενισχύθηκε από τις πρόσφατες ανακοινώσεις δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, οδηγεί τους Έλληνες στο να θέτουν την οικονομική τους ασφάλεια σε απόλυτη προτεραιότητα.

Τα ευρήματα της έρευνας της Plum δείχνουν ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται μειώνοντας τα έξοδά τους και ενισχύοντας τις αποταμιεύσεις τους, με στόχο την αύξηση της οικονομικής τους ανθεκτικότητας. Το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αποταμίευση είναι η κύρια οικονομική τους προτεραιότητα, σε σχέση με την επένδυση.

«Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, κάτι που προκαλεί έντονο αίσθημα ανασφάλειας», εξηγεί η Μαίριλυ Μητροπούλου, Country Marketing Manager της Plum για την Ελλάδα. «Το θετικό είναι ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα μας, λαμβάνουν ουσιαστικά και προληπτικά μέτρα για να ανακτήσουν τον έλεγχο του οικονομικού τους μέλλοντος».

Εκτός από τη μείωση των εξόδων (24%) και την αύξηση των αποταμιεύσεων (20%), ο πιο συχνά αναφερόμενος οικονομικός στόχος από τους συμμετέχοντες ήταν η αύξηση του εισοδήματος (30%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νεότεροι Έλληνες και ειδικά όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, δείχνουν ιδιαίτερη προσήλωση στην αποταμίευση, με το 33% να τη δηλώνει ως την κύρια οικονομική του προτεραιότητα. Αντίστοιχα, στην αποταμίευση εστιάζουν το 23% όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, το 17% όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών, το 18% όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών, το 20% όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών και το 17% όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65-75 ετών.

Η έρευνα της Plum πραγματοποιήθηκε από την Palmos Analysis το διάστημα 28 Απριλίου-7 Μαΐου 2025, με 801 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα.

Ολόκληρη η έρευνα

Ολόκληρη η έρευνα