Skip to main content

Ενισχύσεις 65 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής

Έρχεται νέο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ

Εντός του επομένου διαστήματος αναμένεται «να βγει στον αέρα» το πρόγραμμα «Ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων για την προσαρμογή, εκσυγχρονισμό και ανάκαμψη στην Αττική», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 65 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα που τέθηκε σε καθεστώς προδημοσίευσης από την περιφέρεια Αττικής προβλέπει τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων, πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (της περιφέρειας Αττικής), για τον τεχνολογικό τους μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια, την αναβάθμιση των προϊόντων, υπηρεσιών και εν γένει των δραστηριοτήτων τους. Αυτό θα επιτευχθεί με τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων παραγωγής τους, με την αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, μεθόδων και εργαλείων, καθώς και υποδομών και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.​​​

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του του Ειδικού Στόχου 1.3: Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ και δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΜμΕ, μεταξύ άλλων μέσω παραγωγικών επενδύσεων (ΕΤΠΑ) του Προγράμματος «Αττική» 2021-2027.

Εν συντομία μέσω του προγράμματος επιδιώκεται:

– Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας και η υποστήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Αττικής στον εκσυγχρονισμό τους και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσω της εισαγωγής τεχνολογικής και οργανωσιακής καινοτομίας.

– Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

– Η παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών ή και η εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων και διαδικασιών παραγωγής.

– Αύξηση της απασχόλησης.​

Τι δραστηριότητες θα στηριχθούν

Στο πλαίσιο αυτό, θα στηριχθούν δραστηριότητες που αποτελούν αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιφέρειας Αττικής, όπως αυτές αναδείχθηκαν από τη Διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης (ΔΕΑ) της Περιφέρειας Αττικής. Συγκεκριμένα:

– Υλικά, Κατασκευές και Βιομηχανία

– Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες

– Αγροδιατροφική Αλυσίδα

– Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία

– Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα

– Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα

– Αειφόρος Ενέργεια

– Ψηφιακές Τεχνολογίες

Οι δαπάνες

Επισημαίνεται ότι οι επιλέξιμοι κωδικοί αριθμοί δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) θα ορισθούν στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα κατατεθούν προς ενίσχυση, θα χρηματοδοτηθούν για τις εξής δαπάνες:

– Δαπάνες προσωπικού

– Δαπάνες εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων και οργάνων

– Δαπάνες για κτήρια, γήπεδα, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο

– Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών

– Δαπάνες λογισμικού

– Δαπάνες προβολής, προώθησης και δικτύωσης

– Έμμεσες δαπάνες​

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου θα κυμαίνεται από 30.000 έως και 200.000 ευρώ. Τονίζεται ότι επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο των 30.000 ευρώ θα κρίνονται μη επιλέξιμα εξαρχής και δεν θα μπορούν να υποβληθούν και να ενταχθούν στην εν λόγω δράση.

Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου και, παρ’ όλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου θα αποτελεί το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου και του υπερβάλλοντος κόστους.

Η προθεσμία και τα ποσοστά

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία ηλεκτρονικής κοινοποίησης της οριστικής έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης. Η δημόσια δαπάνη (ποσοστό επιδότησης) για όλα τα επενδυτικά σχέδια θα ανέρχεται στο 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή.

Ωστόσο, το ποσοστό της επιδότησης μπορεί να αυξηθεί κατά:

Α. 10% της Δημόσιας Επιχορήγησης, εφόσον περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο δαπάνες της κατηγορίας «Εξοπλισμός (GREEN)» του ανωτέρω πίνακα σε ποσοστό τουλάχιστον 20% του επιλέξιμου προϋπολογισμού κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

ή και

Β. 5% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε μία από τις ακόλουθες περιοχές της Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Νήσων):

– Δήμος Αγκιστρίου

– Δήμος Αίγινας

– Δήμος Κυθήρων

– Δήμος Πόρου

– Δήμος Σαλαμίνας

– Δήμος Σπετσών

– Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων

– Δήμος Ύδρας.​