Skip to main content

Ο ΕΦΚΑ αναθέτει σε ιδιώτες τα χρέη – «ζόμπι» – Πώς θα κυνηγούν τους οφειλέτες

EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πώς θα εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων με οφειλές ανεπίδεκτες είσπραξης

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Στο κυνήγι χιλιάδων οφειλετών μπαίνουν οι ιδιωτικές εταιρίες, ώστε να εισπραχθεί ένα μέρος από τα 50 δισ. ευρώ που έχει ανέλθει το χρέος προς το ΚΕΑΟ και να βελτιωθούν τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ.

Οι εταιρίες που θα επιλεχθούν από διαγωνιστική διαδικασία, θα επικεντρώσουν την προσπάθειά τους, στην εκκαθάριση των αρχείων του Φορέα. Στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το μητρώο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και οι παλαιές οφειλές που θα διαπιστωθεί ότι είναι  ανεπίδεκτες είσπραξης, να μπουν στο περιθώριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εταιρίες αυτές δεν θα ασχοληθούν απευθείας με τον τομέα των εισπράξεων, καθώς αυτό απαγορεύεται από τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων. Επίσης, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αφού δεν θα έχουν σχετική δικαιοδοσία.

Τα παραπάνω, επισήμανε ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, κατά την προκαθορισμένη παρουσία του στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Απαντώντας σε αλλεπάλληλα ερωτήματα βουλευτών από όλο πολιτικό φάσμα, σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθούν οι ιδιωτικές εταιρίες, μαζί με το ΚΕΑΟ, ο κ. Βαρβέρης μίλησε για «συνεργάτες» που θα έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τον Φορέα. Μάλιστα, ανέβασε το χρέος από τα 49,3 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2024, στα 50 δισ. ευρώ

Μεγάλη απώλεια ρυθμίσεων

Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη απώλεια ρυθμίσεων, αλλά και ότι αυξάνεται διαρκώς η παλαιότητα του χρέους, οδηγεί στη λήψη αποφάσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, εκτός ρύθμισης κατά το δ’ τρίμηνο του 2024, καταγράφηκε χρέος συνολικού ύψους 15,64 δισ. ευρώ. Επίσης, το 67,74% του συνόλου της συσσωρευμένης οφειλής στο ΚΕΑΟ, δηλαδή 31,9 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται «παλαιά», αφού η αφετηρία τους καταγράφεται πριν από το 2009. Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, έχουν εντοπίσει χρέος 9,8 δισ. ευρώ που έχει θεωρηθεί ως «ανεπίδεκτο είσπραξης», με την έννοια ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εισπραχθεί. Όμως, οι εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, θέλουν τα ανεπίδεκτα είσπραξης να είναι πολύ περισσότερα, ακόμα και να υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πεδίο εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμη στήριξη οι ιδιωτικές εταιρίες που πρόκειται να ενταχθούν στη διαδικασία.

Ο κ. Βαρβέρης, απευθυνόμενος στα μέλη της εν λόγω Επιτροπής της Βουλής, παραδέχτηκε ότι το ΚΕΑΟ έχει αποκτήσει δυναμική, με συνέπεια τα ετήσια έσοδά του, το 2024, να φτάσουν κοντά στα 2 δισ. ευρώ. «Αν μπορέσουμε αυτά τα 2 δισ. ευρώ που εισπράττει το ΚΕΑΟ να το κάνει πιο αποτελεσματικά, πιο επιστημονικά, πιο συστηματικά, να καθαρίσει το αρχείο του, να πάρει παλιές οφειλές και να μεγαλώσει αυτό το ποσό των εσόδων, αυτό πολύ απλά θα είναι δικαιοσύνη για τους ασφαλισμένους», δήλωσε ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ. Προανήγγειλε μάλιστα, το επιπλέον ποσό που θα καταστεί εφικτό να εισπραχθεί, ότι θα επιστρέψει «με κάποιο τρόπο» στην κοινωνία.

Ελλείψεις προσωπικού

Ο κ. Βαρβέρης αναφέρθηκε και στο σκέλος αναφορικά με το εργατικό δυναμικό που απαρτίζει τον Φορέα,  παραδεχόμενος ότι υπάρχει «σοβαρό πρόβλημα», αφού «είμαστε περίπου 1.500 θέσεις μείον», με βάση το Οργανόγραμμα. Οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ κινούνται με πολύ αργό ρυθμό και όπως παραδέχτηκε ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ «αριθμητικά δεν είναι ο αριθμός που χρειαζόμαστε». Μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις εργαζομένων που δεν κάνουν αποδεκτή τη θέση που τους προσφέρεται, με συνέπεια να επιτείνεται η καθυστέρηση στη διαδικασία, που έτσι και αλλιώς χαρακτηρίστηκε ως «αργή».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κεντρικός στόχος του e-ΕΦΚΑ ήταν και παραμένει να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι εκκρεμότητες στις απονομές κύριων (15.000) και επικουρικών συντάξεων (33.000). Την ίδια στιγμή, υπάρχει και η εκκρεμότητα του Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών, που προωθείται από το υπουργείο Εργασίας,  σε κεντρικό επίπεδο.

Ο κ. Βαρβέρης έκανε ειδική αναφορά και στη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης και Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), υπογραμμίζοντας ότι ο υπερδιπλασιασμός στο Σώμα των γιατρών (από 500, αυξήθηκαν σε 1.200), βοηθάει στην βελτίωση του χρόνου ελέγχου από τις αρμόδιες Επιτροπές. Η λειτουργία του ΚΕΠΑ στο Γαλάτσι, σε έναν σύγχρονο χώρο με τεράστιο πάρκινγκ εκτιμάται ότι θα μειώσει και άλλο τους χρόνους αναμονής. Όλα αυτά, ενώ κατασκευάζεται ένα ακόμα μεγάλο ΚΕΠΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι, θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά, εξυπηρετώντας και τους πολίτες που μένουν στα νότια προάστια της Αθήνας.