© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σε «ομηρία» για 10 ή ακόμη και 12 χρόνια θα παραμείνουν, ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, πάνω από 70.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν καταγγελθεί επώνυμα ή και ανώνυμα μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ.
Η ψηφιοποίηση και απλοποίηση της διαδικασίας άνοιξε το παράθυρο για την υποβολή δεκάδων χιλιάδων καταγγελιών και όπως εκτιμάται με τον ρυθμό υποβολής, που καταγράφεται από το 2023, σύντομα θα προσεγγίσουν τις 100.000.
Οι καταγγελίες σε βάρος των επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών και τα λοιπά πληροφοριακά στοιχεία που συνοδεύουν τις καταγγελίες και τους αφορούν θα διατηρηθούν στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΑΑΔΕ για αυτά τα πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα προκειμένου να αξιοποιηθούν σε μελλοντικούς φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.
Παραβάσεις
Ακόμη και αν δεν ελεγχθούν οι καταγγελίες σε 6-7 χρόνια, μένουν στο συρτάρι της ΑΑΔΕ, έως και 12 χρόνια, για την πιθανότητα να βρεθούν αργότερα άλλα στοιχεία και να μπορέσει να αξιοποιηθεί και η καταγγελία.
Βεβαίως, για τις φορολογικές παραβάσεις το δικαίωμα ελέγχου του Δημοσίου παραγράφεται στα 5 χρόνια, όμως προβλέπεται παράταση της περιόδου παραγραφής για άλλα 5 χρόνια σε περίπτωση που το ύψος της φοροδιαφυγής που προκύπτει είναι πολύ μεγάλο και ο υπαίτιος μπορεί να διωχθεί ποινικά (πάνω από 100.000 ευρώ στον φόρο εισοδήματος και στις άλλες φορολογίες ή πάνω από 50.000 ευρώ στον ΦΠΑ), καθώς και σε περίπτωση που διαπιστωθούν νέα στοιχεία για φορολογικές παραβάσεις από την ίδια επιχείρηση μετά την πάροδο της πενταετούς περιόδου παραγραφής.
Ο αριθμός των καταγγελιών που υποβλήθηκαν το 2024 για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο -μέσω της εφαρμογής «Καταγγελίες Πολιτών», η οποία βρίσκεται στην ψηφιακή πύλη myaade.gov.gr, και μέσω της διαδικασίας «σκαναρίσματος» αποδείξεων με κινητά τηλέφωνα- ξεπερνά τις 70.000. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος υποβλήθηκαν 27.514 καταγγελίες για συγκεκριμένες φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις και άλλες 43.635 για αποδείξεις που δεν πληρούσαν τους νόμιμους όρους έκδοσης.
Με βάση την εμπειρία της ΑΑΔΕ, συνήθως οι καταγγελίες υποβάλλονται από πρώην συνεταίρους, πρώην συζύγους/συντρόφους, δυσαρεστημένους πελάτες, πρώην στελέχη των επιχειρήσεων ή ανταγωνιστές. Το γεγονός ότι οι καταγγελίες μπορούν να υποβάλλονται και ανώνυμα και αντιμετωπίζονται με την ίδια βαρύτητα δημιουργεί προβλήματα, καθώς μια επιχείρηση μπορεί να τεθεί σε «ομηρία» στην ΑΑΔΕ για 10 και πλέον έτη, για μια αστήρικτη καταγγελία, η οποία υποκρύπτει σκοπιμότητα και έγινε για λόγους αντεκδίκησης, για άλλα ζητήματα ή διαφορές μεταξύ καταγγέλλοντος και καταγγελλόμενου.
Πόσο διαρκεί η «ομηρία»
Σύμφωνα, δε, με τα όσα αποκαλύπτονται από την υπ’ αριθμόν Α.1167/30-10-2023 απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών που αφορούν παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας μέσω της εφαρμογής «Καταγγελίες Πολιτών»:
- Οι καταγγελίες και οι πληροφορίες φορολογικού περιεχομένου, για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός έξι (6) ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τηρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κατόπιν συσχετισμού του περιεχομένου τους με νέες καταγγελίες-πληροφορίες. Εφόσον εντός 10 ετών από την υποβολή της καταγγελίας-πληροφορίας αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το ΟΠΣ Διαχείρισης καταγγελιών – πληροφοριών.
- Αντίστοιχα οι καταγγελίες και οι πληροφορίες τελωνειακού περιεχομένου, για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός επτά (7) ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο. Εφόσον εντός δώδεκα (12) ετών από την υποβολή της καταγγελίας-πληροφορίας αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το ΟΠΣ Διαχείρισης καταγγελιών/ πληροφοριών.
Πώς θα γίνονται οι καταγγελίες στην ψηφιακή πύλη της Αρχής
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ίδια απόφαση η διαδικασία υποβολής καταγγελιών μέσω της σχετικής εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι η εξής:
- Καταγγελίες-πληροφορίες που αφορούν παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας υποβάλλονται ψηφιακά από φυσικά πρόσωπα, είτε ανώνυμα (χωρίς τη χρήση των κωδικών TAXISNET), είτε επώνυμα (με τη χρήση των κωδικών TAXISNET), καθώς και από τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες μέσω των εκπροσώπων τους. Ως επώνυμες, νοούνται οι καταγγελίες-πληροφορίες των οποίων τα στοιχεία του καταγγέλλοντος (ονοματεπώνυμο, ΑΔΣ, διαβατήριο ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο) δύνανται είτε να ταυτοποιηθούν από την Υπηρεσία με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από αρμόδιο υπάλληλο, είτε αυτόματα, κατά την υποβολή της καταγγελίας-πληροφορίας στην ψηφιακή πλατφόρμα με τη χρήση των κωδικών TAXISNET. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι καταγγελίες-πληροφορίες θεωρούνται ανώνυμες.
2. Μέσα από την εφαρμογή «Καταγγελίες Πολιτών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή καταγγελιών-πληροφοριών προς την ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή παρέχεται η δυνατότητα υποβολής καταγγελιών-πληροφοριών, κατόπιν επιλογής, από τον καταγγέλλοντα-παρέχοντα την πληροφόρηση, της θεματικής κατηγορίας της καταγγελίας-πληροφορίας, του εάν η καταγγελία θα αφορά φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις ή ζητήματα διαφθοράς στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
3.Σε περίπτωση χρήσης άλλου ψηφιακού καναλιού για την υποβολή καταγγελίας-πληροφορίας, ο υποβάλλων ή η υποβάλλουσα ενημερώνεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής εφαρμογής. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η υποβαλλόμενη καταγγελία/πληροφορία ενδέχεται να μη τύχει επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ.
4.Στην καταγγελία περιγράφεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η δραστηριότητα, ο τόπος και η παράβαση που υπέπεσε στην αντίληψη του πολίτη.