Skip to main content

Ελαιόλαδο: Στα 15 ευρώ η τιμή στο ράφι – Έρχεται «βουτιά» 40%;

«Σωτήριες» για την πορεία της παραγωγής οι βροχές της τελευταίας στιγμής - Αισθητή πτώση στις τιμές παραγωγού - Πότε θα τη δούμε στο ράφι

Αισθητή μείωση καταγράφουν οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, με τις διαπραγματεύσεις ωστόσο να κρατούν «ζωντανό» το ενδιαφέρον των συνεταιρισμών που επιδιώκουν να λάβουν την υπεραξία της αυξημένης ποσότητας, σε σχέση με το περσινό ιστορικό χαμηλό, αλλά και της καλής ποιότητας.

Με βάση τις εκτιμήσεις από τους παραγωγούς στη Μεσσηνία οι τιμές «ακροβατούν» αυτή την περίοδο στα 6 ευρώ, ενώ στην Κρήτη στα 5 ευρώ και στη Λακωνία 6,3 ευρώ/ κιλό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, οι τιμές στις 19 Νοεμβρίου διαμορφώνονταν στην Κρήτη από 8,59 ευρώ/κιλό το μέγιστο έως 5 ευρώ/κιλό το ελάχιστο. Αντίστοιχα στην Πελοπόννησο και τα νησιά το εύρος είναι 4 το ελάχιστο έως 5 ευρώ το μέγιστο. Η μέγιστη τιμή στην Κρήτη που αναφέρεται στον πίνακα 8,59 ευρώ/κιλό προκύπτει από τη δημοπρασία του ΑΣ Ζάκρου που πέτυχε σε συμφωνία με Σαουδάραβες αγοραστές για 20 τόνους έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, οξύτητας 0.5 – εσοδείας 2023/24, στα 8,591 ευρώ το κιλό, με ΦΠΑ.

Συνάγεται, επομένως, εύκολα το συμπέρασμα ότι ο ρόλος των δημοπρασιών στη διαμόρφωση των τιμών είναι σημαντικός και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και από τους παραγωγούς αλλά και από τους ελαιουργούς άλλων περιοχών. Την ίδια ώρα στην Ισπανία -που αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της αγοράς- οι τιμές κυμαίνονται από 4,59 ευρώ/κιλό έως 7,57 ευρώ/ κιλό.

Η σοδειά και το παζάρι για τις τιμές

Σε ό,τι αφορά την πορεία της παραγωγής, οι παραγωγοί ευελπιστούν ότι οι βροχές την τελευταία στιγμή θα «σώσουν» τη φετινή παρτίδα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η φετινή σοδειά στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποφέρει έως και 230.000 τόνους ελαιόλαδο – 80.000 περισσότερους σε σύγκριση με πέρυσι, όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν κάθε άλλο παρά ευνοϊκές.

Όπως όλα δείχνουν, το επόμενο διάστημα θα είναι το πιο κρίσιμο για τον ελαιοκομικό τομέα, καθώς η συγκομιδή μεγαλύτερων ποσοτήτων θα επιτρέψει το πλήρες άνοιγμα της αγοράς.

Οι αγοραστές αναμένουν τις νέες παρτίδες επιδιώκοντας περαιτέρω πτώση τιμών. Εξάλλου, το «παζάρι» προσφοράς – ζήτησης μεταξύ ελαιοκαλλιεργητών και βιομηχανίας είναι αυτό που θα καθορίσει την εξέλιξη των τιμών. Οι παραγωγοί δεν θέλουν να καταρρεύσουν οι τιμές, διότι έχει μεσολαβήσει ο διπλασιασμός και σε κάποιες περιοχές ο τριπλασιασμός του κόστους παραγωγής λόγω λειψυδρίας.

Από την άλλη πλευρά οι βιομηχανίες, κυρίως οι πολυεθνικοί όμιλοι, με έδρα την Ισπανία και την Ιταλία, επιδιώκουν τη «βίαιη» διόρθωση τιμών αποφεύγοντας να αγοράσουν καινούργια ελαιόλαδα, παρά τις μικρές ποσότητες που ήδη έχουν διατεθεί προς πώληση.

Αυτή την περίοδο οι πωλήσεις γίνονται με ορίζοντα 10 – 15 ημερών προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Πάντως, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου, Μανώλης Γιαννούλης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό τοποθέτησε το εύρος των εγχώριων τιμών παραγωγού αυτήν την περίοδο μεταξύ 4,8 και 5,5 ευρώ για το εξαιρετικό παρθένο, επίδοση μειωμένη σημαντικά από τα επίπεδα των 7 ευρώ που ήταν στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου.

Στα σούπερ μάρκετ

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος και πρόεδρος και διευθύνων του ομίλου Metro, ερωτηθείς σχετικά σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου εκτίμησε ότι οι τιμές για το ελαιόλαδο αναμένεται να υποχωρήσουν χάρη στη θετική πορεία που εμφανίζει η παραγωγή στην Ισπανία.

Ο ίδιος έδωσε ένα ενδεικτικό στίγμα αναφέροντας ότι η τιμή του ενός λίτρου δύναται να πέσει κάτω από τα 10 ευρώ.

Στον βαθμό που επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, τότε η τιμή θα καταγράψει υποχώρηση πάνω από 40%. Ωστόσο, με βάση το e-katanalotis, το 1 λίτρο γνωστής εγχώριας μάρκας ελαιόλαδου, έξτρα παρθένου, διατίθεται ακόμη σε υψηλές τιμές, από 14,1 έως 15,1 ευρώ σε οχτώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ. 

→Διαβάστε ακόμη: Ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο βλέπει τις τιμές να πέφτουν στο μισό