Skip to main content

Μείωση του Euribor- Φθηνότερα τα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια

Από το ιλιγγιώδες ξεκίνημα του Euribor στα τέλη του 2022, ο δείκτης έχει προκαλέσει αύξηση στις δόσεις των στεγαστικών δανείων

Το Euribor 12μήνου αναμένεται να μειωθεί τον Μάιο καθιστώντας φθηνότερα τα στεγαστικά δάνεια, τονίζουν ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές στη Ναυτεμπορική.

«Το Euribor 12μήνου αναμένεται να κυμανθεί κοντά  3,667% τον Μάιο, χαμηλότερο από το 3,703% τον Απρίλιο, όταν υποχώρησε μετά από δύο συνεχόμενους μήνες αυξήσεων, με αποτέλεσμα οι δόσεις στα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια να μειωθούν», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών το Euribor αναμένεται να κλείσει τον Μάιο στο 3,6%. Αυτό το ποσοστό λαμβάνει ήδη υπόψη, με τη σειρά του, την πολύ πιθανή μείωση των επιτοκίων που θα ξεκινήσει η ΕΚΤ από τον Ιούνιο, η οποία, αν και θα είναι 0,25%, θα δώσει την τάση για τους επόμενους μήνες.

Από το ιλιγγιώδες ξεκίνημα του Euribor στα τέλη του 2022, ο δείκτης έχει προκαλέσει αύξηση στις δόσεις των στεγαστικών δανείων και σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια οικογένειες στην Ευρώπη. Η αργή σταθεροποίηση της πληθωριστικής διαδικασίας στην περιοχή κάνει επιτέλους την ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Κάτι που ξεκάθαρα θα αποτυπωθεί και στον δείκτη στεγαστικών δανείων τους επόμενους μήνες.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν πιο ευέλικτες τις προσφορές στεγαστικών δανείων τους και να διευρύνουν τους όρους, ώστε περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες να αισθάνονται σίγουροι για την αγορά κατοικίας μέσω δανείων. «Όσο πέφτουν τα επιτόκια, οι συνθήκες για δανεισμό θα γίνονται ξανά πιο προσιτές και σταθερές.

Βελτιωμένες προσφορές

Ήδη «πριν από λίγες εβδομάδες οι τράπεζες άρχισαν να κάνουν κινήσεις και να βελτιώνουν τις προσφορές τους για στεγαστικά δάνεια. Σε αυτές τις κινήσεις έχουν αρχίσει να δίνουν στεγαστικά δάνεια, με επιτόκιο κάτω από 3%. Μάλιστα, «σε κάποιες τράπεζες είναι ήδη στο 2,5%», τονίζουν.

Όπως σχολιάζουν στη Ναυτεμπορική οι ίδιες πηγές, «για να αναλυθεί πώς θα εξελιχθεί το Euribor τους επόμενους μήνες, θα χρειαστεί να παρακολουθήσουμε στενά τις κινήσεις της ΕΚΤ. Όλα δείχνουν ότι μετά τη μείωση του Ιουνίου, θα υπάρξουν άλλες δύο μέχρι το τέλος του χρόνου». Επομένως, το Euribor 12μήνου θα μπορούσε να κλείσει το έτος στο 3% ή στο 3,2%.
Το θετικό, όπως αναφέρουν, είναι ότι «όλοι όσοι αναθεωρήσουν τα δάνειά τους τους επόμενους μήνες θα παρατηρήσουν μειώσεις στις πληρωμές τους. Βέβαια δεν θα είναι πολύ υψηλές, αλλά τουλάχιστον θα σταματήσουν να αυξάνονται».

Ρυθμιστής η ΕΚΤ

Πόσο θα μειωθεί το Euribor θα εξαρτηθεί από το τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ και πώς θα εξελιχθεί η αναμέτρηση γερακιών και περιστεριών, αλλά και από το πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή για τις εγχώριες οικονομίες. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των διαφόρων οικονομικών μεταβλητών, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».