Skip to main content

Πέντε επανεκδόσεις και μια νέα έκδοση ομολόγου γεμίζουν τον «κουμπαρά» του ΟΔΔΗΧ

Στα 8,35 δισ. το συγκεντρωθέν ποσό φέτος μετά την άντληση 250 εκατ. με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Ακόμη 250 εκατ. ευρώ προστέθηκαν στο εκτελεσθέν δανειακό πρόγραμμα της χώρας με τη νέα επανέκδοση 10ετούς ομολόγου, κάτι που ανέβασε το συγκεντρωθέν ποσό στα 8,35 δισ. ευρώ.

Ο προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ προβλέπει ακόμη πέντε επανεκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος του χρόνου (κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο), κάτι που σημαίνει ότι μόνο μέσω των επανεκδόσεων μπορούν να μπουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 1-1,5 δισ. ευρώ και ουσιαστικά να κλείσει το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας για το 2024.

Αυτό δεν αποκλείει το γεγονός να υπάρξει -και μάλιστα σύντομα- ακόμη και μια νέα έκδοση ομολόγου.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας αποδώσει τελικώς περισσότερα από τα 10 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για φέτος, αντίστοιχα θα δρομολογηθούν και αυξήσεις στις πρόωρες αποπληρωμές χρέους, καθώς ο κεντρικός στόχος παραμένει να κλείσει και το 2024 με περαιτέρω μείωση του «καθαρού χρέους».

Με βάση τα στοιχεία του τελευταίου δελτίου για το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το χρέος της γενικής κυβέρνησης εμφανιζόταν οριακά μειωμένο στα 356 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου από 356,7 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.

Αν ληφθεί υπόψη και η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων (στο τέλος Μαρτίου ήταν στα 35,66 δισ. ευρώ από 33,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου), τότε το καθαρό χρέος υπολογίζεται με ημερομηνία τέλος Μαρτίου στα 320,38 δισ. ευρώ από 323 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου και 325 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022.

Από το τέλος Μαρτίου μέχρι σήμερα, έχει μεσολαβήσει η έκδοση του 30ετούς ομολόγου και δύο επανεκδόσεις ομολόγων που έχουν αποφέρει στα ταμεία περί τα 3,45 δισ. ευρώ επιπλέον.

Ωστόσο, και τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν ξεπεράσει τα 37 δισ. και συνεχίζεται η αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, οπότε η πτωτική τροχιά του καθαρού χρέους διατηρείται ακόμη και σήμερα.

Πρόωρες αποπληρωμές

Ο κύριος όγκος των πρόωρων αποπληρωμών χρέους για τη φετινή χρονιά προγραμματίζεται για το β’ εξάμηνο. Ήδη δρομολογείται η αξιοποίηση του σκληρού «μαξιλαριού» για να προχωρήσει νέα διπλή αποπληρωμή των ετήσιων δόσεων των διμερών δανείων, κάτι που αυτομάτως θα αφαιρέσει περίπου 5,3 δισ. ευρώ από το χρέος της γενικής κυβέρνησης.

Επίσης, από τον επόμενο μήνα ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει πιο επιθετικά στη μείωση των υποχρεώσεων στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Μέχρι τον Ιούλιο, το υπόλοιπο στα έντοκα εκτιμάται ότι θα έχει μειωθεί κατά περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι το τέλος της χρονιάς να βρει τη χώρα με οφειλές κάτω από τα 8 δισ. ευρώ στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατά τη χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 250 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 835 εκατ. ευρώ. Ο συντελεστής της επανέκδοσης διαμορφώθηκε στο 3,34. Η απόδοση της επανέκδοσης ανήλθε στο 3,51%.

Επαφές με αναλυτές

Ο δείκτης του καθαρού χρέους λαμβάνεται ολοένα και περισσότερο υπόψη από τους ξένους αναλυτές, γι’ αυτό και οι κινήσεις διαχείρισης του χρέους από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ αποσκοπούν στη συνεχή βελτίωση. Ήδη, έχουν «επικοινωνηθεί» οι βελτιώσεις επί του σχετικού μεγέθους στους αναλυτές του οίκου Fitch που δημοσιεύουν την έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία την επόμενη Παρασκευή, ενώ μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να υπάρξει αντίστοιχος γύρος διαβουλεύσεων και με τους αναλυτές της Moody’s.

Επανέκδοση 10ετούς ομολόγου: Στο 3,51% το επιτόκιο – Αντλήθηκαν 250 εκατ.