Skip to main content

Πώς δρούσε και πώς εξαρθρώθηκε η σπείρα εφοριακών και λογιστών στη Χαλκίδα: Η αρχηγός, οι εκβιασμοί και ο φάκελος

Η εγκληματική οργάνωση εκβίαζε φορολογουμένους - Πώς πιάστηκε στα δίχτυα των αρχών

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για «μηδενική ανοχή» σε φαινόμενα διαφθοράς έστειλε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, με αφορμή την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που αποτελείτο από εφοριακούς και ιδιώτες που εκβίαζαν επιχειρηματίες στη Χαλκίδα.

Η οργάνωση, που εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας και τα μέλη της οποίας θα βρεθούν σύντομα ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών, δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά. Για την αποδόμηση της οργάνωσης οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά επτά μέλη της, εκ των οποίων πέντε υπάλληλοι και δύο ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα έξι άτομα.

Σε βάρος τους φυσικά σχηματίσθηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Διευκολύνσεις και εκβιασμοί

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης, από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, σύμφωνα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Η αρχηγός της οργάνωσης και ο φάκελος που τους έκαψε

Η αρχηγός της οργάνωσης, όπως προέκυψε, ήταν η προϊσταμένη των υπαλλήλων και είχε αναλάβει τον συντονισμό, τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών.

Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο της ΔΟΥ, κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Τι κατασχέθηκε

Επισημαίνεται δε ότι σε άλλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

● το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ,

● 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,

● 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,

● πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και

● δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Με αφορμή την υπόθεση της Χαλκίδας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες. Την αρχή αυτή τηρώ απαρέγκλιτα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στη πολιτική και το ίδιο μήνυμα επαναλαμβάνω και σήμερα με αφορμή την υπόθεση στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Μήνυμα μηδενικής ανοχής στη διαφθορά από ΥΠΕΘΟΟ – ΑΑΔΕ

Η συστηματική δουλειά της ΕΛΑΣ, της ΑΑΔΕ και των δικαστικών αρχών αποδεικνύει την ισχυρή μας θέληση να συγκρουστούμε με κάθε μορφή παρανομίας ακόμα και αν αυτή πηγάζει στην ίδια τη Δημόσια Διοίκηση. Και είναι προφανές πως δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ενάντια σε παραβατικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Είτε μιλάμε για περιπτώσεις διαφθοράς, είτε για λαθρεμπόριο, είτε για άλλα οικονομικά εγκλήματα. Είναι δίκαιο πρωτίστως για τους πολίτες, αναγκαίο για την οικονομία, αλλά και βασική αποστολή της ίδιας της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, αναφερόμενος στην εξάρθρωση της οργάνωσης, υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες για το περιστατικό βρίσκονταν σε διαρκή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως με το σύνολο των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την υποβοήθηση ερευνών σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.

Ο κ. Πιτσιλής τόνισε μάλιστα ότι «η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται. Το ίδιο και η τήρηση του νόμου, τόσο από τους πολίτες όσο και από το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ. Συνεχίζουμε να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζοντας τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία από κάθε είδους παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες».