Skip to main content

Ρυθμίσεις οφειλών: Πόσο θα μειωθεί το επιτόκιο – Τι θα γίνει με τις δόσεις που καταβλήθηκαν

Εντός της εβδομάδας η σχετική τροπολογία για χαμηλότερα επιτόκια - Όλες οι πληροφορίες

Χωρίς καμία ενέργεια από την πλευρά των οφειλετών, αλλά αυτόματα θα πραγματοποιηθεί ο συμψηφισμός των επιπλέον ποσών που κατέβαλλαν όσοι έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τον Απρίλιο.

Εντός της εβδομάδας το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας, η οποία θα ορίζει σε χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων.

Το επιτόκιο θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για ένα έτος ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Απρίλιο.

Το επιτόκιο για τη ρύθμιση οφειλών σε 12 δόσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μειωθεί στο 4,34% από 6,68% που είναι σήμερα, ενώ για τις 24 δόσεις το επιτόκιο θα υποχωρήσει στο 5,84% από 8,18% που είχε αυξηθεί από τον Απρίλιο.

Η διαφορά που θα προκύπτει για όσους έχουν ήδη πληρώσει αυξημένη δόση, θα πιστωθεί στην επόμενη καθώς όπως έχει διευκρινίσει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια, καθώς η όλη διαδικασία θα γίνει αυτόματα.

Οι ισχύουσες διατάξεις

Με τα έως τώρα δεδομένα όσοι επιχειρήσουν να ρυθμίσουν φορολογικές υποχρεώσεις σε δόσεις, καλούνται να πληρώσουν υψηλό επιτόκιο στην εφορία.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η Tράπεζα της Ελλάδος.

Το 2022 το επιτόκιο ήταν στο 4,09%, το 2023 στο 6,43% για να φτάσει στο 6,78% τον Ιανουάριο του 2024. Στο επιτόκιο αυτό προστίθεται περιθώριο από 0,25% έως 1,5%.

Διαδοχικές αποφάσεις του τέως υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του νυν ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη, προέβλεπαν ότι η μηνιαία προσαύξηση που επιβάλλεται σε όσους αφήσουν μία δόση φόρων ή περισσότερες απλήρωτες έχει «παγώσει» έως τον Σεπτέμβριο του 2025 στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή στο 8,76% σε ετήσια βάση.

Με παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, την ίδια ώρα, έως τον Σεπτέμβριο του 2025 παραμένουν «παγωμένα» τα επιτόκια ρυθμισμένων χρεών στο 5,5% και των αρρύθμιστων στο 8,5%.

Βελτίωση των κανόνων για να μην χάνονται οι ρυθμίσεις

Για να περιοριστούν τα φαινόμενα απώλειας ρυθμίσεων το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε πρόσφατα σε βελτίωση των κανόνων με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα δίνει τη δυνατότητα πληρωμής και τακτοποίησης των οφειλών εκτός ρύθμισης εντός 3 μηνών ώστε να μη χάνουν οι φορολογούμενοι τις ρυθμίσεις τους.

Επιπλέον θα λειτουργεί ένα νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης μέσω του οποίου οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται εγκαίρως ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσουν οποιαδήποτε εκκρεμότητα έχει δημιουργηθεί και να μην χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν «κλείσει» τις υποχρεώσεις του, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται πλέον κεντρικά και όχι από τον κάθε προϊστάμενο της εφορίας.