Skip to main content

Πρόεδρος Σλοβενίας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Δίκαιη ανάπτυξη, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η μεγέθυνση του ΑΕΠ δεν μεταφράζεται σε ευημερία, όταν οξύνει αντί να αμβλύνει τις ανισότητες

Το μέλλον μας δεν είναι βιώσιμο, αν δώσουμε έμφαση μόνο στην οικονομική μεγέθυνση και ξεχάσουμε τη δίκαιη ανάπτυξη, την άμβλυνση των ανισοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για όλους.

Το μήνυμα αυτό έστειλε από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών η πρόεδρος της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μουσάρ.

Το business as usual δεν φτάνει

«Σήμερα η ελευθερία της έκφρασης και η ανεξιθρησκεία δέχονται επίθεση. Το περιβάλλον δέχεται επίθεση. Παρά την πρόοδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, το business as usual επιμένει και πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα» είπε η κ. Μουσάρ μεταξύ άλλων.

Σημείωσε πως οι πιο φτωχοί σήμερα είναι τα μεγαλύτερα θύματα πολέμων και κλιματικής κρίσης. «Μένουν χωρίς πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής, σε πόσιμο νερό, σε εκπαίδευση» εξήγησε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση που είναι σε εξέλιξη σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Στην Παλαιστίνη οι άνθρωποι έχουν στη διάθεσή τους μόλις 3 λίτρα νερό (για όλες τις ανάγκες τους), όταν εμείς χρησιμοποιούμε κατά μέσο όρο 102 λίτρα» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση.

Η Σλοβένα πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές ανισότητες, υπενθυμίζοντας τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο Νταβός και τα οποία έδειξαν ότι το πλουσιότερο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αυξήσει τον πλούτο του, ενώ το 60% έγινε πιο φτωχό. «Το πιο πλούσιο κομμάτι του πλανήτη πρέπει να μάθει να ζει με λιγότερα» είπε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για εξάντληση των πόρων.

Οικονομική μεγέθυνση δεν σημαίνει απαραίτητα ανάπτυξη και πρόοδος

Εξήγησε επίσης πως είναι λάθος τα στοιχεία της οικονομικής μεγέθυνσης να χρησιμοποιούνται ως δείκτης ανάπτυξης και προόδου. «Γιατί η μεγέθυνση δεν σημαίνει πάντα άμβλυνση των ανισοτήτων, πολύ συχνά σημαίνει διεύρυνση των ανισοτήτων» εξήγησε και πρόσθεσε:

«Για να μπορείς να προσφέρεις στην κοινωνία πρέπει να έχεις διασφαλισμένη αξιοπρεπή διαβίωση, πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και αξιοπρεπή συνταξιοδότηση».

«Μία κοινωνία που επενδύει στο να μην μείνει κανείς πίσω, είναι μία πιο ασφαλής κοινωνία» κατέληξε.