Skip to main content

Τριήμερο με το νέο, αυξημένο, τέλος ανθεκτικότητας

Η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιήσει μια νέα ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας.

Με τις πληρότητες στα καταλύματα σε ορισμένες περιοχές να ξεπερνούν το 90% το τριήμερο, οι πελάτες σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης καλούνται να πληρώσουν και το νέο τέλος ανθεκτικότητας. Πρόκειται για τον «διάδοχο» του φόρου διαμονής που μέχρι πρότινος επιβάλλονταν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το νέο τέλος επιβαρύνει τον διαμένοντα, εισπράττεται από τον ξενοδόχο ή τον ιδιοκτήτη του καταλύματος και αποδίδεται στην εφορία συμβάλλοντας στην ενίσχυση των πόρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Επιβάλλεται για κάθε ημέρα διανυκτέρευσης σε αυτό υπάγονται τα:

• κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα

• ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα

• ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης

• αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα

• τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες)

Αν και μέχρι και τον Φεβρουάριο δεν υπήρχε καμιά διάφορα με τον παλιό φόρο διαμονής, από την 1η Μαρτίου το Τέλος Ανθεκτικότητας διαμορφώνεται σε:

·       ξενοδοχεία

–      1-2 αστέρων: 1,50 ευρώ /  διανυκτέρευση (από 0,50 ευρώ)

–      3 αστέρων: 3 ευρώ / διανυκτέρευση (από 1,50 ευρώ)

–      4 αστέρων: 7 ευρώ / διανυκτέρευση (από 3 ευρώ)

–      5 αστέρων: 10 ευρώ / διανυκτέρευση (από 4 ευρώ)

·       ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα: 1,5 ευρώ / διανυκτέρευση

·       ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση : 1,5 ευρώ. Μέχρι πρότινος δεν επιβάλλονταν Τέλος Ανθεκτικότητας στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Μάλιστα στην περίπτωση που τα ακίνητα είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., τότε το τέλος ανθεκτικότητας ανέρχεται στα 10 ευρώ / διανυκτέρευση.

·       αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα-τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) διαμορφώνεται στα 10 ευρώ την ημέρα

Τα παραπάνω ποσά ισχύουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου καθώς για τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από τον Νοέμβριο ως το τέλος Φεβρουαρίου, το ύψος του Τέλους Ανθεκτικότητας «επιστρέφει» στα προηγούμενα ποσά του Φόρου Διαμονής.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση όπου διατηρείται η ημερήσια επιβάρυνση των 0,50 ευρώ. Όσον αφορά τα μεγαλύτερα ακίνητα, το τέλος ανθεκτικότητας ανέρχεται στα 4 ευρώ.

Ψηφιακή εφαρμογή

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιήσει μια νέα ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας. Το Τέλος υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέσω μηνιαίων δηλώσεων μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Επίσης δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής, ενώ σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών ημιδιαμονής, το τέλος επιβάλλεται πλήρες και δεν επιμερίζεται ή διαιρείται.

Η δήλωση υποβάλλεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE : Εφαρμογές -> Φορολογικές Υπηρεσίες -> Τέλη -> ειδικοί φόροι -> Δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.