Skip to main content

Eurostat: Επιμένει σταθερά στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Αύξηση 5,8% στα τρόφιμα

Με τις τιμές των τροφίμων να αποτελούν το βασικότερο πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,2% σε σχέση με τον πρώτο μήνα του 2024. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εurostat, σε επίπεδο Ευρωζώνης κατεγράφη μείωση του πληθωρισμού στο 2,6% από 2,8% τον Ιανουάριο.

Στη χώρα μας παρατηρείται μία επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού των τροφίμων, καθώς η αύξηση έφτασε στο 5,8% από 7,1% τον Ιανουάριο. Επιβράδυνση στο ρυθμό μείωσης σημειώθηκε στον τομέα της ενέργειας, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 2,8% τον Φεβρουάριο από πτώση 6,1% τον Ιανουάριο. Αύξηση 3,5% σημείωσαν οι υπηρεσίες (από 3,3% τον Ιανουάριο), ενώ ο ρυθμός ανόδου των μη βιομηχανικών προϊόντων περιορίστηκε στο 1,8% από αύξηση 2,4% τον Ιανουάριο

Όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Φεβρουάριο κατέγραψε μικρή υποχώρηση στο 3% από 3,1% τον Ιανουάριο.

Σε επίπεδο Eυρωζώνης, η αύξηση των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε τον Φεβρουάριο στο 4% από 5,6% τον πρώτο μήνα του 2024. Οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 3,7% έναντι μείωσης 6,1% τον Ιανουάριο, οι υπηρεσίες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στο 3,9% από 4% τον Ιανουάριο ενώ η πορεία αύξησης των τιμών των μη βιομηχανικών προϊόντων επιβραδύνθηκε στο 1,6% από 2% τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στη Γερμανία ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο συνέχισε την πτωτική του πορεία, στο 2,7% από 3,1% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στη χώρα από τον Ιούνιο του 2021 που ήταν στο 2,4%.

Στη Γαλλία ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στο 3,1% από 3,4% τον προηγούμενο μήνα με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται κατά 4,4% (από αύξηση 1,9% τον Ιανουάριο) λόγω της επανεισαγωγής του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας που μειώθηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Στην Ισπανία ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2,9% το Φεβρουάριο από 3,5% τον Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Στο 2,6% στην ευρωζώνη, μικρότερη από την αναμενόμενη η πτώση – Τι θα γίνει με τα επιτόκια