Skip to main content

Γήρανση πληθυσμού: Πώς επηρεάζει την αγορά εργασίας – Τι δείχνουν τα δημογραφικά δεδομένα

Οι πιέσεις του δημογραφικού στην απασχόληση - Γιατί το ανθρώπινο δυναμικό θα τροφοδοτείται από γυναίκες

Σε ισχυρή πρόκληση για την εγχώρια αγορά εργασίας αναδεικνύεται το δημογραφικό, καθώς η Ελλάδα τοποθετείται στην 6η θέση παγκοσμίως στη γήρανση του πληθυσμού, όπως διαπιστώνει η νέα έκθεση του ομίλου ManpowerGroup για τις Τάσεις του Ανθρώπινου Δυναμικού το 2024.

Η έκθεση εστιάζει στα νέα δεδομένα που δημιουργεί το δημογραφικό αναδεικνύοντας και τις τέσσερις επιμέρους τάσεις που προσδιορίζουν το νέο τοπίο στον χώρο της απασχόλησης:

  1. Η πρώτη τάση αναδεικνύει τη σημασία της «γέφυρας» μεταξύ των γενεών, καλώντας για άμεση στρατηγική επανειδίκευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, προκειμένου να ανταποκριθούν οι ανθρώπινοι πόροι στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
  2. Η δεύτερη αποκαλύπτει τον ρόλο των γυναικών στην εργασιακή δυναμική, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους ως «κινητήρια δύναμη» στο παρόν και το μέλλον της εργασίας.
  3. Η τρίτη εστιάζει στη σημασία της Διαφορετικότητας, Ισότητας, Ένταξης και Ανήκειν (DEIB), αναδεικνύοντάς τα ως «καταλύτη» για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα.
  4. Η τέταρτη τάση φέρνει στο προσκήνιο το αναξιοποίητο ταλέντο των μεταναστών, αναδεικνύοντάς το ως έναν κρίσιμο «αγωγό» για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Πηγή φωτ. ManpowerGroup

Το «ηλικιωμένο» ανθρώπινο δυναμικό και το «staff rejuvenation»

Ειδικότερα, η έκθεση διαπιστώνει αυτό που είναι ήδη γνωστό για τη «γηραιά» ήπειρο: Πράγματι, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 65 + αυξάνεται σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. την ίδια στιγμή που 1 στους 5 Αμερικανούς 65 + (19%) εργαζόταν το 2023 – σχεδόν διπλάσιο ποσοστό έναντι εκείνων που εργάζονταν πριν από 35 χρόνια. Μέχρι το 2050, 1 στους 4 ανθρώπους στην Ασία και τον Ειρηνικό θα είναι άνω των 60 ετών. Συνεπώς το ζήτημα είναι παγκόσμιο αλλά σαφέστατα και έντονα «ελληνικό».

Στην Ελλάδα, που φιγουράρει στην 6η θέση παγκοσμίως στη γήρανση του πληθυσμού, το δημογραφικό συνιστά ισχυρή πρόκληση και σχετίζεται με την έλλειψη ταλέντων και μάλιστα εξειδικευμένου προσωπικού. Όπως σημειώνει η ManpowerGroup, η τάση συρρίκνωσης του πληθυσμού αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022, το τελευταίο έτος για το οποίο η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει ολοκληρωμένη στατιστική «εικόνα»: Σχεδόν το ¼ των Ελλήνων (το 22,8%) ανήκουν στη γενιά των boomers, δηλαδή είναι γύρω στα 65. Έως το 2050, αυτή η έμπειρη, αλλά όχι τόση ενεργή επαγγελματικά, πληθυσμιακή ομάδα, θα περιλαμβάνει το 34,5% των κατοίκων, ένας ισχυρός λόγος για τον οποίο η χώρα μας προβλέπεται να τοποθετηθεί στην 7η θέση της κατάταξης, δηλαδή μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από το σημερινό.

Πώς θα καλυφθεί το κενό των έμπειρων εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται

Αν και μία σημαντική μερίδα του ανθρώπινου δυναμικού σε παγκόσμια βάση ανήκει στη Gen Z, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεπεράστηκε η πρόκληση της γήρανσης των ενεργών εργαζομένων και της έλλειψης ταλέντων. Oι έμπειροι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται αφήνουν ένα σημαντικό κενό και όπως αναφέρει η έκθεση του ομίλου ManpowerGroup, «προκειμένου να καλυφθεί, οι Οργανισμοί θα πρέπει να αξιοποιήσουν ανεκμετάλλευτες δεξαμενές ταλέντων και να ανακαλύψουν νέες οδούς αναζήτησης δυναμικού: Έμπειρους εργαζόμενους, άτομα που θα αλλάξουν καριέρα ή θα επανειδικευθούν».

Σύμφωνα με την έκθεση τάσεων του ομίλου ManpowerGroup για το 2023, με τίτλο «Η Νέα Ανθρώπινη Εποχή» το 2022, το 75% των εταιρειών έκαναν λόγο για σοβαρές ελλείψεις ταλέντων. Στην πράξη οι έμπειροι boomers και Xers αποχωρούν σταδιακά από την επαγγελματική «σκακιέρα» ενώ μέχρι το 2030, η Gen Z θα αποτελεί το 58% της δεξαμενής άντλησης εργαζομένων μέρος των οποίων θα πρέπει να επανειδικευτούν στη μέση της σταδιοδρομίας τους.

Γιατί το παρόν – και μελλοντικό – ανθρώπινο δυναμικό θα τροφοδοτείται από γυναίκες

Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο ανθρώπινο δυναμικό είναι παγκοσμίως λίγο πάνω από 50% ενώ στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο, στο 47%. Η συμμετοχή των γυναικών στο ανθρώπινο δυναμικό βρίσκεται σε επίπεδα-«ρεκόρ», ωστόσο κατέχουν λιγότερο από το 1/3 των ηγετικών ρόλων και υπο-εκπροσωπούνται σε τομείς που σχετίζονται με την Τεχνολογία, αναφέρει η έκθεση της ManpowerGroup. Στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται σε θέσεις ισχύος ως ανώτερα διοικητικά στελέχη εταιρειών αυξήθηκε από 30% το 2021 σε 32% το 2022. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ, η Ελλάδα βρίσκεται στο 53% του γενικού δείκτη ισότητας βάσει του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων, σε σύγκριση με το 68% του μέσου όρου στην Ε.Ε., γεγονός το οποίο «συνεπάγεται μερική μόνο αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, με αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Τα οφέλη από την προώθηση της διαφορετικότητας και της ισότητας

Σύμφωνα με την έκθεση της ManpowerGroup, η προώθηση της διαφορετικότητας, της ισότητας, της ένταξης και του ανήκειν (DEIB) έχει μετατραπεί από ηθική ανάγκη σε βασική επιχειρηματική στρατηγική. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, οι εταιρείες που υιοθετούν την DEIB αντλούν τρία βασικά πλεονεκτήματα:

Πρώτον, προωθούν την καινοτομία, καθώς οι διαφορετικές απόψεις οδηγούν σε ευρύτερες προοπτικές και «ξεκλειδώνουν» τη δημιουργικότητα. Δεύτερον, είναι πιο ανταγωνιστικές στην προσέλκυση ταλέντων, καθώς οι εργαζόμενοι δίνουν προτεραιότητα σε πολυποίκιλες και δίκαιες κουλτούρες εργασίας. Τέλος, διατηρούν χαμηλότερα επίπεδα αποχώρησης, εξοικονομώντας κόστος και ενισχύοντας τη συνοχή της ομάδας.

Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις των ηγετών, μόνο το 36% των εργαζομένων συμφωνεί ότι η επιχείρησή τους παρέχει ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς. Στην Ελλάδα τόσο η Πολιτεία όσο και οι Οργανισμοί πραγματοποιούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αναφέρεται στην έκθεση. Έχει μειωθεί η γυναικεία ανεργία – που παραμένει φυσικά υψηλή – από 23,6% τον Ιανουάριο του 2019 σε 13,9% τον Ιανουάριο του 2023 ενώ η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 12 χώρες του κόσμου με πλήρη νομική ισότητα μεταξύ των φύλων στη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Αναξιοποίητο το ταλέντο των μεταναστών»

Σύμφωνα με την έκθεση της ManpowerGroup «Η εποχή της Προσαρμοστικότητας», πολλοί αναγνωρίζουν τη δυναμική των παγκόσμιων δεξαμενών ταλέντων μεταναστών και προσφύγων. Όπως τονίζεται, η επιτυχής ενσωμάτωση αυτών των πολυπολιτισμικών ομάδων δημιουργεί βιώσιμα πλεονεκτήματα, παρέχοντας ανακούφιση από την έλλειψη ταλέντων σήμερα, ενώ αποκομίζει πρόσθετα μακροπρόθεσμα οφέλη για το μέλλον.

Ενδεικτικό είναι ότι το 51% (1 στους 2) των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να αγοράσουν από μια εταιρεία που προσλαμβάνει ενεργά ή συστηματικά πρόσφυγες.

Σύμφωνα με έρευνα της Dianeosis, οι αλλοδαποί στην Ελλάδα, το 2017, κατά κύριο λόγο προέρχονταν από τρίτες χώρες (περίπου 83%), ένα ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ-28 για τους αλλοδαπούς.