Skip to main content

Φραγκογιάννης: Ευκαιρίες για επενδύσεις Ινδών στην Ελλάδα

ΥΠΕΞ

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε αμοιβαία επωφελείς και δυνητικά εξαιρετικά κερδοφόρες επιχειρήσεις»

Στη Μαχαράστρα της Ινδίας βρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, με ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και επενδυτών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ασιατική χώρα.

Κ. Μητσοτάκης από Ινδία: Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα – Σύντομα ανακοινώσεις για τη μετανάστευση

Απηύθυνε επίσημο κάλεσμα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ινδίας που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «υπάρχουν ευκαιρίες που περιμένουν να εξερευνηθούν».

Μιλώντας σε εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ινδικών Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και μέλη ινδικών και ελληνικών επιχειρηματικών ενώσεων, σε εκδήλωση για τη διερεύνηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, σημείωσε πως «είμαστε εδώ, Έλληνες και Ινδοί επιχειρηματίες και πολιτικοί, να οραματιστούμε μελλοντικές προοπτικές για  τις οικονομίες μας. Ανταλλάσσουμε ιδέες και βέλτιστες πρακτικές, εξερευνούμε συνεργασίες και χτίζουμε εμπιστοσύνη. Αυτή είναι μια ματιά του μέλλοντος πριν από το μέλλον».

Ο υφυπουργός υπενθύμισε πως τον Αύγουστο του 2023, κατά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα, οι δύο χώρες είχαν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τη διμερή σχέση τους σε στρατηγικό επίπεδο, όπως περιγράφεται στην Κοινή Δήλωσή τους. «Ως αποτέλεσμα, μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση των στρατηγικών διμερών μας δεσμεύσεων σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η επιστήμη και η τεχνολογία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η γεωργία και η ενέργεια. Για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις οικονομικές μας σχέσεις, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα των χωρών μας για αμοιβαίο όφελος», ανέφερε.

Όπως επισήμανε, στο διμερές εμπόριο υπάρχουν σαφώς μεγάλες δυνατότητες και ήδη ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε σημαντικά το 2022, φτάνοντας στο 1,32 δισ. €.

Στον δυναμικό ενεργειακό τομέα, και οι δύο χώρες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πρωτίστως στη διαφοροποίηση των πηγών, των διαδρομών και των προμηθειών, καθώς και στην ανάπτυξη περιφερειακών διασυνδέσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας. Η Ελλάδα στοχεύει να εδραιωθεί ως αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη , λειτουργώντας ως πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου. Σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σημαντικοί ενεργειακοί διάδρομοι, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Με το φυσικό αέριο να ρέει από το βορρά προς το νότο και αντίστροφα, θα διασφαλιστεί η ενεργειακή σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Επιπλέον, όπως είπε, η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει κόμβος για τη μετάδοση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη. «Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, προωθούμε στρατηγικές διεθνείς διασυνδέσεις με χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Το 2022, η Ελλάδα κατέλαβε την 7η θέση παγκοσμίως ως προς την αξιοποίηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του εθνικού στόχου να παράγει το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2027. Η ταχεία πρόοδος στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η σταδιακή ενσωμάτωση της αποθήκευσης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα παρουσιάζουν πολυάριθμες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Οι πράσινες επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 44 δισ. € έως το 2030 μέσω της υλοποίησης 21 δράσεων του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε και πως η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας παρέχει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών ευκαιριών, τοποθετώντας τη χώρα μας ως κρίσιμη πύλη προς τις αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θεωρείται ως ένας ιδανικός κόμβος μεταφορών για τομείς όπως τα τρόφιμα και τα ποτά, τα logistics, ο τουρισμός, η ενέργεια και η πληροφορική, τόνισε.

Ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε πως η Ελλάδα προοδεύει με μεταρρυθμίσεις και φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές, καθιερώνοντας τον εαυτό της ως έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτό είναι εμφανές στη σταθερή άνοδο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI) και στο διαμέτρημα των εταιρειών που έχουν επιλέξει να επενδύσουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των Google, Microsoft, Amazon, JP Morgan, Pfizer και Mondalez, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, σημείωσε, για να ευδοκιμήσουν οι συνεργασίες και οι επενδύσεις, είναι απαραίτητα ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον, καθώς και η καλή θέληση και η ανθεκτικότητα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι οι χώρες μας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, απευθύνω ένα επίσημο κάλεσμα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ινδίας που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα. Υπάρχουν ευκαιρίες που περιμένουν να εξερευνηθούν.

Είμαι βέβαιος ότι θα βρείτε κατάλληλους συνεργάτες και με αμοιβαία εμπιστοσύνη, σεβασμό και κατανόηση, μπορούμε να δημιουργήσουμε αμοιβαία επωφελείς και δυνητικά εξαιρετικά κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο Μαχάτμα Γκάντι, “ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο”», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.