Skip to main content

Αγρότες: Τα μπλόκα και οι εναλλακτικές κινητοποιήσεις που εξετάζουν

(ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS)

Μπορείτε να φανταστείτε άδειους τους πάγκους της λαϊκής ή της κεντρικής λαχαναγοράς; - Σήμερα οι αποφάσεις

Ημέρες ζυμώσεων χθες και σήμερα στους κύκλους των μπλόκων, καθώς στον απόηχο του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, στο οποίο – σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ- οι συμμετέχοντες έδειξαν απόλυτη συνεργασία και ψύχραιμη στάση, ο αγροτικός κόσμος καλείται να μετρήσει τις «αποδόσεις» μετά από σχεδόν έναν μήνα κινητοποιήσεων.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ενδεχομένως σήμερα να υπάρξουν τελικές αποφάσεις στα μπλόκα για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων, ωστόσο υπάρχει ήδη σκεπτικισμός από μερίδα αγροτών για το πώς πρέπει να συνεχιστεί η διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Μέσα στους πόλους των αγροτών και των κτηνοτρόφων υπάρχουν «πολλές ταχύτητες» σχετικά με το εάν πρέπει να παραμείνουν ενεργά ή όχι τα μπλόκα ή να προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποίησης.

Το σενάριο του εμπάργκο

Στη συνειρμική σκέψη ότι το τέλος των μπλόκων σηματοδοτεί τέλος των κινητοποιήσεων, μερίδα του αγροτικού κόσμου, μιλώντας στη «Ν», αναφέρει ότι «υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ασκηθεί πίεση. Μπορείτε να φανταστείτε άδειους τους πάγκους της λαϊκής ή της κεντρικής λαχαναγοράς;

Ένα “εμπάργκο” για λίγες μέρες θα προκαλούσε ντόμινο κλυδωνισμών στην αγορά». Επίσης, ο παράγοντας των Θεσσαλών, που προγραμματίζουν νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είναι εξίσου καθοριστικός για την επόμενη μέρα, καθώς εκεί αναπτύσσεται η κρίσιμη μάζα των φετινών κινητοποιήσεων.

Το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα είναι πιο βαρύ, με μεγάλη μερίδα αγροτών να στρέφεται υπέρ της συνέχισης με περαιτέρω ένταση των κινητοποιήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι και η προετοιμασία των εα- ρινών σπορών, η οποία ξεκινά αυτή την περίοδο.

Η φλόγα μένει αναμμένη

Σε γενικές γραμμές το momentum φέρεται ότι είναι υπέρ των αγροτών, καθώς η «φλόγα» των μπλόκων διατηρείται αναμμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ το γεγονός ότι η εγχώρια κοινή γνώμη «αγκαλιάζει» τις φετινές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα πρέπει να υπογραμμιστεί δεν έχουν δημιουργήσει -πέρα από ολιγόωρους αποκλεισμούς- ιδιαίτερα προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο, δημιουργεί την αίσθηση ότι το κλίμα είναι εύφορο ώστε τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα να τοποθετηθούν εκ νέου στο κυβερνητικό τραπέζι και να οργανωθεί ένας σχεδιασμός επίλυσης.

Όσοι βρέθηκαν στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας θα συμφωνήσουν ότι οι αγρότες επαναλάμβαναν συνεχώς ότι «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα. Θέλουμε να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή και κατ’ επέκταση και τον καταναλωτή, αλλά και τις προοπτικές της υπαίθρου».

Η διαφορετικότητα των φετινών κινητοποιήσεων έγκειται στο γεγονός ότι, πέρα από τα αιτήματα ενίσχυσης ρευστότητας, ο αγροτικός κόσμος θέτει επί τάπητος και μια σειρά από θεσμικά ζητήματα -αρκετά εκ των οποίων αποτελούν μακροχρόνιες παθογένειες- και ζητά μια «στρατηγική νίκη», η οποία μάλιστα να έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα.