Skip to main content

Ταμείο Ανάκαμψης: Εύσημα για την πορεία υλοποίησης του «Ελλάδα 2.0» από την Κομισιόν

Dimitris Kapantais / SOOC

Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Σλοβακία, περιλαμβάνεται στα κράτη που η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων είναι σε «καλό δρόμο»

Ικανοποιητική χαρακτηρίζει η Κομισιόν την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Με το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει καλύψει το 50% της «διαδρομής», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σήμερα την ενδιάμεση έκθεση της για την πορεία υλοποίησης του και κυρίως το πώς «κινούνται» τα κράτη-μέλη.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Σλοβακία, περιλαμβάνεται στα κράτη που η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων είναι σε «καλό δρόμο», αν και υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες που χρειάζεται να ξεπεραστούν το επόμενο διάστημα. Με βάση την έκθεση, η Ελλάδα κινείται ικανοποιητικά με ορισμένες προκλήσεις στο μέλλον. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη χώρα μας να «διατηρήσει τη δυναμική σταθερής υλοποίησης και να εξασφαλίσει τη συνεχή επάρκεια της δημόσιας διοίκησης ενόψει και της επερχόμενης μεγέθυνσης του Εθνικού Σχεδίου».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πορεία υλοποίησης των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανασυγκρότησης κρίνεται ικανοποιητική, ωστόσο -όπως τόνισαν τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι- το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μέχρι το 2026 οι χώρες θα πρέπει να κινηθούν ακόμη πιο γρήγορα τόσο στο σκέλος των επενδύσεων όσο και των μεταρρυθμίσεων.

Η μείωση των spreads

Αν και η μείωση των spreads δεν ήταν από μόνη της ένας από τους στόχους του Tαμείου Ανάκαμψης, φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά ειδικά στην Ελλάδα. Η χώρα μας, μαζί με την Ιταλία θεωρείται από τα πιο ευνοημένα κράτη καθώς «είδε» το spread να μειώνεται. «Η μείωση των spreads οδήγησε σε βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στις χώρες της Ε.Ε. και, στη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και του ΑΕΠ στο μέλλον» τονίζεται στην έκθεση. Επιπλέον, χώρες όπως η Ελλάδα με τη χρήση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδότησε δαπάνες οι οποίες διαφορετικά θα «βάρυναν» τον προϋπολογισμό.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου είχαν καλυφθεί πάνω από 1.150 ορόσημα και στόχοι, ενώ μέχρι τώρα έχουν διατεθεί  225 δισ. ευρώ για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης πέρυσι, λόγω και του RePowerEU, οδήγησε σε καθυστέρηση στην υποβολή αιτημάτων προς εκταμίευση, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα αλλάξει φέτος, ειδικά το 2ο εξάμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έως τον Απρίλιο η Ελλάδα θα καταθέσει το 4ο αίτημα στην Κομισιόν για την εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ που αφορά σε επιχορηγήσεις και 1 δισ. ευρώ σε δάνεια. Όσον αφορά το πέμπτο αίτημα, σχεδιάζεται να υποβληθεί τον Σεπτέμβριο και θα αφορά την εκταμίευση συνολικού ποσού 3,6 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις 1,3 δισ. ευρώ).