Skip to main content

POS – ταμειακές μηχανές: Αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ αν δεν γίνει διασύνδεση έως τα τέλη του μήνα

Τις επόμενες ημέρες θα καταταθεί η σχετική τροπολογία

Xωρίς άλλες καθυστερήσεις προχωρά η διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS έως τις 29 Φεβρουαρίου. Για να πραγματοποιηθεί όμως θα πρέπει και οι πωλητές ταμειακών μηχανών και τερματικών (POS) να έχουν ολοκληρώσει την αναβάθμιση του λογισμικού τους καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασύνδεση τους.

Το γεγονός ότι αρκετός αριθμός παρόχων ταμειακών μηχανών και POS ενδεχομένως να μην καταφέρουν να προχωρήσουν στην απαιτούμενη αναβάθμιση εξετάστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μπροστά στον κίνδυνο να έρθει ο Μάρτιος και να μην καταστεί εφικτή η διασύνδεση του ταμείου των επιχειρήσεων με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το Υπουργείο διεμήνυσε ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας η οποία θα θεσπίζει αυστηρές κυρώσεις στις εταιρίες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτων (POS) που δεν θα αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως το τέλος του μήνα.

Οι κυρώσεις θα αφορούν τις περίπου 35 εταιρείες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτων (POS). Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές τα πρόστιμα θα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς να αποκλείεται να είναι και διοικητικού χαρακτήρα όπως η αφαίρεση άδειας λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω αναβάθμιση των λογισμικών των εταιριών παροχής ταμειακών μηχανών και POS κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS όλων των επιχειρήσεων. «Το έργο της διασύνδεσης πρόκειται να ολοκληρωθεί και ο καθένας οφείλει να αναλάβει εγκαίρως τις ευθύνες που του αναλογούν» ξεκαθάριζαν πηγές του  υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Παράλληλα, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν και τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που οφείλουν να διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές τους έως τις 29 Φεβρουαρίου. «Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υλοποίηση της εμβληματικής αυτής μεταρρύθμισης καθώς πέραν του ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και η μη υλοποίηση του θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων» τόνιζαν κύκλοι του ΥΠΕΘΟ.

Τι έχει γίνει έως τώρα

Το υπουργείο σημειώνει ότι ήδη η πρόοδος είναι σημαντική, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους. Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης. Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα), που αφορά ενεργά POS έως και τις 30/09/2023, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

Υπενθυμίζεται ότι η 29η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS μετά και την παράταση που δόθηκε κατά ένα μήνα με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα ένταξης στον 4ο και τελευταίο κύκλο χρηματοδότησης των δράσεων διασύνδεσης POS και ταμειακών, όπως προβλέπεται από το σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, με την παράταση δόθηκε χρόνος στους προμηθευτές POS να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση για μηχανήματα πληρωμών, καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο καθυστερήσεων, οι οποίες δεν οφείλονταν σε αμέλεια των υπόχρεων επιχειρήσεων, αλλά σε αδυναμία έγκαιρης ανταπόκρισης από την πλευρά όσων παρέχουν και εγκαθιστούν τον συγκεκριμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η ΚΥΑ ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.04.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεση η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον είναι σε θέση να αποδείξουν με επίσημα παραστατικά ότι έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών (POS) έως και 29.02.2024 και τελούν εν αναμονή προς εγκατάσταση στην επιχείρησή τους.