Skip to main content

«Αγροτικό 112»: Πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός – Ο Δ. Σταμενίτης στο Naftemporiki TV

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

Συνέντευξη στην εκπομπή «On Politics» του Naftemporiki TV με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, παραχώρησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης. Ο κ. Σταμενίτης μίλησε για τις εξελίξεις στα αγροτικά θέματα, τι έχει γίνει αυτούς τους μήνες, τι σχεδιάζεται και ποιες δραστηριότητες είναι σε εξέλιξη.

Όπως ανέφερε, στο υπουργείο «βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο αναθεώρησης του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, μια πρωτοβουλία που έγινε με διάλογο ανάμεσα στους φορείς και πολύ σύντομα θα δημοσιοποιήσουμε και τις κεντρικές κατευθύνσεις. Είναι ένα ζητούμενο γιατί ο κανονισμός είναι 25 χρόνια τώρα, ενώ ο νόμος είναι 15 χρόνια, και πρέπει να απαντήσουμε σε όλες τις απαιτήσεις που έχει η σύγχρονη εποχή και η κλιματική κρίση, αλλά αφού έχουμε καταγράψει και τα προβλήματα που έχει ο υφιστάμενος κανονισμός, να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση του εκτιμητικού έργου, στην πιστοποίησή του, να δημιουργήσουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμού. Γενικά να απαντά ο ΕΛΓΑ στα προβλήματα της κλιματικής κρίσης και ταυτόχρονα να είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τους παραγωγούς».

Ο κ. Σταμενίτης σημείωσε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός «αγροτικού 112». Πρόκειται, όπως είπε, για έναν μηχανισμό που θα προειδοποιεί τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, ενώ ταυτόχρονα θα δίνει και συμβουλές ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατούν κατά τόπους, με στόχο να μειωθούν οι επιπτώσεις.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις παραδέχθηκε ότι «οι αγρότες αντιμετωπίζουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα, είναι πιεσμένοι από την κλιματική κρίση αφού τα φαινόμενα είναι πάρα πολύ έντονα… ζούμε σε μια εποχή που είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους παραγωγούς και ταυτόχρονα πιέζονται από τις αυξημένες τιμές, την ενεργειακή κρίση που προήλθαν είτε λόγω της πανδημίας είτε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου και συμπαρέσυρε και αυτές του πετρελαίου. Πράγματι οι αγρότες παράγουν σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον… Αυτή η κυβέρνηση είναι κοντά στους παραγωγούς και θα κάνουμε ότι είναι καλύτερο δυνατό για να ενισχύσουμε αυτό το κομμάτι της παραγωγής. Θέλουμε η αγροτική παραγωγή να παίξει τον κυρίαρχο ρόλο στα πράγματα. Είμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού».

Διαβάστε επίσης:

Κ. Μητσοτάκης: Αύριο στη Βουλή τα σχέδια για ενίσχυση των αγροτών

Αγρότες: «Πρόβες» κλιμάκωσης – Aπέκλεισαν ξανά την Ε.Ο. στην Αταλάντη

Θεσσαλονίκη: Στη νότια πύλη της ΔΕΘ με εκατοντάδες τρακτέρ οι αγρότες (εικόνες)