Skip to main content

Εορταστικές διακοπές: Υψηλές οι πληρότητες – Οι προτιμήσεις σε Ελλάδα, εξωτερικό

ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ

Οι εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου για τη φετινή χειμερινή σεζόν

Υψηλή πληρότητα θα έχουν και φέτος οι χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί στη χώρα το δεκαπενθήμερο των εορτών (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά και Φώτα), φτάνοντας το 90%, όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για άλλη μια χρονιά θα είναι οι περιοχές που διαθέτουν θεματικά πάρκα, Δράμα και Τρίκαλα Θεσσαλίας, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας. Θεωρείται βέβαιο ότι η προσφορά αυτών των περιοχών σε διαθέσιμες κλίνες δεν θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση που ήδη παρατηρείται.

Αυτές τις ημέρες ωστόσο οι κρατήσεις για τους ελληνικούς προορισμούς κινούνται στο 30% με 40%, πάντα σε ό,τι αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων. Αλλά όσο πλησιάζει η περίοδος των εορτών, η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας θα προσεγγίσει το 85% και 90% συνολικά, αναφέρει ο κ. Καλλίας.

Δίνοντας το στίγμα των κρατήσεων στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, ο ίδιος αναφέρει ότι η κορύφωση των κρατήσεων θα σημειωθεί από τις 22 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου, όπου οι αφίξεις θα φτάσουν στο ζενίθ τους. Ωστόσο, στις ενδιάμεσες μέρες των εορτών (Τρίτη – Πέμπτη οι κρατήσεις πέφτουν στο 40%), εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Πού θα πάνε διακοπές οι Έλληνες στις γιορτές

Οι περιοχές που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν την περίοδο των εορτών, πέραν αυτών με τα θεματικά πάρκα, είναι και αυτές που διαθέτουν χιονοδρομικά κέντρα, όπως είναι η Αράχωβα και η ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, η Δράμα, τα Καλάβρυτα κλπ. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εν Ελλάδι ταξιδιωτικών γραφείων, Λύσανδρος Τσιλίδης, Ήπειρος, Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα, Ξάνθη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Αρκαδία, Τρίκαλα Κορινθίας και Πελοπόννησος γενικότερα, θα έχουν σημαντική κίνηση την περίοδο των εορτών.

Ενδεικτική της δυναμικής των περιοχών που διαθέτουν θεματικά πάρκα είναι η αποτύπωση των κρατήσεων στη Δράμα. Ήδη, όπως αναφέρει ο κ. Καλλίας, οι κρατήσεις είναι στο 85%, ενώ για την περίοδο των εορτών δεν θα πέφτει καρφίτσα, όπως σημειώνει. Η Δράμα είναι άλλωστε ίσως η μόνη περιοχή που και εφέτος θα έχει εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα από τα Βαλκάνια, τη στιγμή που όλοι σχεδόν οι χειμερινοί προορισμοί της χώρας δεν ελκύουν μετρήσιμο τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό, όπως υπενθυμίζει ο γ.γ. της ΠΟΞ.

Το Πήλιο ξαναμπήκε στον χάρτη του χειμερινού τουρισμού

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει για το Πήλιο και τη Μαγνησία γενικότερα, καθώς ξαναμπαίνει στον τουριστικό χάρτη της χώρας και οι εφετινές εορτές θα είναι και το πρώτο τεστ του χειμερινού τουρισμού για αυτές. Ήδη, όπως λέει ο κ. Καλλίας, τα μηνύματα είναι καλά και η πληρότητα θα ξεπεράσει και το 80%, πάντα με βάση τα καταλύματα που έχουν ανοίξει τη χειμερινή περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τα αστικά κέντρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, πάντα την περίοδο των εορτών αποτελούν πόλο έλξης για τους Έλληνες που ζουν στην επαρχία και αναμένεται να κινηθούν κι αυτά με καλή πληρότητα.

Μεγάλα τα περιθώρια ανάπτυξης των αστικών κέντρων

Η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη αναφέρει με τη σειρά της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κι άλλα αστικά κέντρα πρέπει να κινηθούν στα πρότυπα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ώστε να αποτελούν πόλο έλξης για τον εγχώριο τουρισμό. Η κ. Τετράδη κάνει λόγο για την ανάγκη χάραξης μια στρατηγικής που θα πρέπει να εξετάζει και αυτή την παράμετρο, πάντα με γνώμονα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και της αποσυμπίεσης κάποιων περιοχών από το αυξημένο τουριστικό ρεύμα της περιόδου προς όφελος κι άλλων περιοχών της Ελλάδας. Επίσης, θεωρεί ότι θα ήταν επ’ ωφελεία της ποιότητας της τουριστικής εμπειρίας αλλά και διάχυσης των τουριστικών εσόδων η καθιέρωση και άλλων ημερών για διακοπές, σε σχολεία και γενικότερα στον δημόσιο τομέα, ώστε να μην υπάρχει αυτή η μονοδιάστατη κάθοδος των Ελλήνων για διακοπές σε συγκεκριμένες μέρες τον χρόνο.

Ποιες χώρες του εξωτερικού θα προτιμήσουν οι Έλληνες

Μερίδα των Ελλήνων θα προτιμήσει και φέτος να ταξιδέψει και εκτός των τειχών της χώρας. Όπως λέει ο κ. Τσιλίδης, τα τουριστικά πακέτα που έχουν διατεθεί για το εξωτερικό είναι μειωμένα κατά 20% σε σχέση πέρυσι, απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και του φόβου για ταξίδια που έχει γεννήσει ο πόλεμος σε Ουκρανία και Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία που ασχολούνται με θρησκευτικό τουρισμό έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Σε κάθε περίπτωση τα ταξιδιωτικά πακέτα από Ελλάδα για Ιταλία πήγαν περίφημα, η Ισπανία κινείται με ρυθμούς ρεκόρ, ενώ οι Έλληνες θα βρεθούν σε Λονδίνο, Βιέννη, Βουδαπέστη, Παρίσι, με τα χριστουγεννιάτικα πάρκα να κλέβουν την παράσταση, υπογραμμίζει ο κ. Τσιλίδης. Φέτος, ωστόσο, τα πακέτα του εξωτερικού είναι λίγο πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι, λόγω των αεροπορικών εισιτηρίων, υπογραμμίζει. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή τουριστικού πακέτου 5 ημερών για χώρα της κεντρικής Ευρώπης κοστίζει από 600 ευρώ έως 700 ευρώ το άτομο.

Τι γεύση αφήνει το πρώτο τεστ για τον εγχώριο τουρισμό

Στην ερώτηση ποια «γεύση» αφήνει στους τουριστικούς επιχειρηματίες το πρώτο τεστ για τον εγχώριο τουρισμό, ο κ. Καλλίας σημειώνει: «Ο χειμερινός τουρισμός δεν μπορεί να στηρίξει την λειτουργία των ξενοδοχείων. Μιλάμε για περίοδο 130 ημερών, από τις οποίες οι 35 ουσιαστικά είναι αυτές που έχουν αυξημένο όγκο εργασιών. Με 25% πληρότητα στα καταλύματα συνολικά τη χειμερινή περίοδο, η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων του ορεινού όγκου είναι και φέτος το μεγάλο στοίχημα, σημειώνει. Στο σημείο αυτό τόσο ο κ. Καλλίας όσο και η κ. Τετράδη επισημαίνουν την αδυναμία των ελληνικών χειμερινών προορισμών να προσελκύσουν επισκέπτες από το εξωτερικό. Μετά τις 17 Ιανουαρίου δε χτυπά τηλέφωνο στα ξενοδοχεία, τονίζει ο κ. Καλλίας και ρωτά: «Έχουμε προβάλει σωστά την Ελλάδα στο εξωτερικό; Ο Έλληνας έχει πολύ συγκεκριμένες μέρες για διακοπές. Άρα, η λύση είναι το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα», αναφέρει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υψηλές πληρότητες στα καταλύματα για τις εορτές