Skip to main content

Υψηλές πληρότητες στα καταλύματα για τις εορτές

Eurokinissi

Βυτίνα, Αράχοβα, Ιωάννινα, Μέτσοβο, Καλαμπάκα, στο επίκεντρο των τουριστών

Υψηλές πληρότητες καταγράφουν ήδη πολλοί από τους δημοφιλείς ορεινούς εγχώριους προορισμούς για την περίοδο των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τάση αύξησης της ζήτησης σε σύγκριση με πέρυσι σε κάποιους από αυτούς. Πιο χαλαρές είναι αντιθέτως οι κρατήσεις σε άλλες περιοχές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, όπου οι πληρότητες σύμφωνα με τοπικούς ξενοδόχους αγγίζουν σε κάποια από αυτά, όπως λ.χ. στη Βυτίνα, ήδη το 90% και η ζήτηση είναι υψηλότερη από πέρυσι.

Αυξανόμενες είναι οι κρατήσεις και στην επίσης γραφική και δημοφιλέστατη Αράχωβα, με τις πληρότητες να κυμαίνονται σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής, Καλούσα Ναυπακτίδου, στο 60%. Κατά την ίδια αναμένεται αύξηση εντός των προσεχών ημερών, καθώς οι Έλληνες πελάτες είναι σε μεγάλο βαθμό πελάτες της τελευταίας στιγμής και εκτιμάται ότι θα γεμίσουν τα περίπου 90 επίσημα αδειοδοτημένα καταλύματα (σ.σ. ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και πανσιόν) της περιοχής. Την ίδια εποχή πέρυσι η ζήτηση ήταν λίγο καλύτερη.

Πολύ υψηλές είναι ήδη οι πληρότητες την ίδια ώρα στα Ιωάννινα, αγγίζοντας το 90% για τα Χριστούγεννα και το 80% μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, στο Μέτσοβο κινούνται στο 80%, στην Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα στο 70%, ενώ αρχίζει και πάλι να κινείται και το Πήλιο, όπου όπως επισημαίνεται τόσο από τις τοπικές αρχές, όσο και από ταξιδιωτικούς πράκτορες, έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και επίσης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νερό. Σύμφωνα, δε, με επαγγελματίες των κλάδων τουρισμού και εστίασης της Πορταριάς Πηλίου, οι πληρότητες για την περίοδο των εορτών επί του παρόντος είναι – όπως και στο Βόλο – της τάξης του 60% με ανοδική τάση.

Αυξανόμενη είναι επίσης η ζήτηση για την Πιερία, όπου οι πληρότητες σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού, Ηρακλή Τσιτλακίδη είναι επί του παρόντος στο 55% με ανοδική τάση. Όσο καλή και αν είναι, όμως, η κίνηση για τις δυο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου και την πρώτη του Ιανουαρίου, όπως προσθέτει ο κ.Τσιτλακίδης, δεν είναι επαρκής για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία των ξενοδοχείων λόγω του πολύ υψηλού λειτουργικού κόστους και κάποιες από τις μονάδες που λειτούργησαν στις περσινές γιορτές φέτος δεν είναι σίγουρο ότι θα το επαναλάβουν.

Θεσσαλονίκη

Στο 70% είναι οι πληρότητες επί του παρόντος για την περίοδο των εορτών στη Θεσσαλονίκη, με τη ζήτηση σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Ανδρέα Μανδρίνο, να προέρχεται τόσο από Βαλκάνιους, όσο και από Έλληνες πελάτες και να είναι πιο έντονη για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς σε σύγκριση με τα Χριστούγεννα.

Συνολικά το 2023, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΘ, είναι μια καλύτερη χρονιά για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης από την περσινή, αλλά σίγουρα οι επιδόσεις παραμένουν ακόμη κάτω από εκείνες του 2019.

Μικρή μείωση της ζήτησης για ταξίδια στο εξωτερικό

Μικρή μείωση, στο μεταξύ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά και «αλλαγή πλεύσης» ως προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς καταγράφεται φέτος όσον αφορά τα ταξίδια των Βορειοελλαδιτών κατά την περίοδο των εορτών.

Ο φόβος για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο ταμίας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Κουράκος, έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για ταξίδια στο Παρίσι και το Λονδίνο για Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά και στις πρώτες θέσεις δημοφιλίας όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια βρίσκονται η Αυστρία, η Πράγα και η Βουδαπέστη, ακολουθεί η Ιταλία, ενώ επίσης ζήτηση έχουν οι Βαυαρικές Άλπεις και το Αλπικό Τρένο. Παράλληλα, υπάρχει και ένα μέρος του ταξιδιωτικού κοινού που διαφοροποιείται και κατευθύνεται προς Ντουμπάι. Όσον αφορά το Παρίσι, όπως επισημαίνει από την πλευρά της και η Σοφία Καραγεωργάκη εκ μέρους του Zorpidis Travel (υποκατάστημα Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης) στη μείωση της ζήτησης φέτος έχει οδηγήσει και το πρόβλημα με τους κοριούς που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σημαντική ζήτηση υπάρχει κλασικά και για Χριστουγεννιάτικες-Πρωτοχρονιάτικες οδικές εκδρομές στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, ειδικότερα για Βουλγαρία, όπου έχει αρχίσει να «ξαναπαίρνει τα πάνω της» η Σόφια για την Πρωτοχρονιά και για Ρουμανία, συγκεκριμένα για το Βουκουρέστι.

Τη διαπιστούμενη – έστω μικρή – μείωση της ζήτησης για ταξίδια στο εξωτερικό την περίοδο των εορτών σε σύγκριση με πέρυσι αποδίδουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στην ψυχολογία του κόσμου λόγω του δεύτερου πολεμικού μετώπου που έχει προκύψει στο Ισραήλ, μετά την Ουκρανία πριν ενάμισι χρόνο, καθώς και λόγω του πληθωρισμού σε βασικά είδη διατροφής και καθημερινότητας που ροκανίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα.

Αντίστοιχα, εντός συνόρων οι προτιμήσεις των βορειοελλαδιτών, σύμφωνα με τον κ.Κουράκο, αφορούν τη Βασιλίτσα, τα Γρεβενά, την Καστοριά και τη Φλώρινα, ενώ επίσης αρχίζει να εκδηλώνεται ξανά ζήτηση για το Πήλιο.