Skip to main content

ΦΠΑ τριών ταχυτήτων φέρνει το νέο έτος

Μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στις μεταφορές, με εξαίρεση όμως τα ταξί όπου παρατείνεται - Τι ΦΠΑ θα πληρώνουμε για σειρά προϊόντων και υπηρεσιών

Τριών ταχυτήτων ΦΠΑ στην αγορά καθιερώνει από το νέο έτος η κυβέρνηση, καθώς ο ισχύων σήμερα μειωμένος συντελεστής μονιμοποιείται σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ σε άλλα καταργείται ή παρατείνεται.

Ειδικότερα, μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στις μεταφορές, με εξαίρεση όμως τα ταξί για τα οποία ο μειωμένος ΦΠΑ παρατείνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2024 και από την 1η Ιουλίου επανέρχεται στο 24%. Με βάση τη σχετική τροπολογία που θα έρθει άμεσα στη Βουλή, μονιμοποιούνται και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους.

Από την άλλη πλευρά, για ένα ακόμη εξάμηνο διατηρείται έως το τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ στην εστίαση, όμως επανέρχονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, ροφήματα κ.λπ.) στην εστίαση από την 1η Ιανουαρίου 2024. Μέτρο το οποίο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες της αγοράς, αλλά και τους καταναλωτές, που πλήττονται ήδη από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει πλήθος προϊόντων.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ κοστίζουν πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με το μεγαλύτερο κόστος 320 εκατ. ευρώ να προκύπτει από την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές (αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εισιτήρια τρένων, λεωφορείων κ.λπ.). Ακολουθεί με κόστος 158 εκατ. ευρώ ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, ενώ 25 εκατ. ευρώ κοστίζει η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους, σχολές χορού.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως σήμερα με την κατάθεση στη Βουλή από το οικονομικό επιτελείο του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2024, από το κείμενο του οποίου θα προκύπτει σε ποια αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα, θα παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή: Για ποιους προβλέπει αυξήσεις

Το ισχύον καθεστώς

Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς μέχρι τέλος του έτους οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν για:

  • τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως και σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων.
  • το τουριστικό πακέτο
  • τα εισιτήρια σε κινηματογράφο και θέατρα και στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης
  • τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού
  • σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης. Ακόμη, μειωμένος ΦΠΑ εφαρμόζεσαι στους απινιδωτές και σε ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.