Skip to main content

Ανάπτυξη υποδομών ζητούν οι ξενοδόχοι

(EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Εκπρόσωποι του κλάδου μιλούν στη «Ν» για τις προοπτικές ανάπτυξης και τις προκλήσεις

Η ανάπτυξη των υποδομών είναι κρίσιμης σημασίας για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, το οποίο παραμένει εκ των κορυφαίων στον κόσμο και έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτό είναι ουσιαστικά το αίτημα του ξενοδοχειακού κλάδου, που βλέπει τις προοπτικές του να διαγράφονται εξαιρετικά θετικές, τις επενδύσεις να αυξάνονται και την τραπεζική χρηματοδότηση να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υποστηριζόμενη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ελληνικός τουρισμός δεν έχει άλλα περιθώρια για χαμένες ευκαιρίες όπως αυτές των δεκαετιών του 1980 και του 1990. Σήμερα, η ιδιωτική πρωτοβουλία τρέχει με πολύ υψηλές ταχύτητες, όμως το κράτος βρίσκεται πολυ πίσω και πρέπει να αποκτήσει όραμα και να υλοποιήσει σοβαρά έργα υποδομών, δηλώνει στη «Ν» ο Κώστας Μαρκάκης, managing director της Cretan Holidays, μιας εταιρείας με 50 χρόνια ιστορίας. Ειδικά για την Κρήτη, όπως τόνισε, είναι επιτακτική ανάγκη να κατασκευαστεί γρήγορα το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, αλλά κυρίως οι οδικές υποδομές, κάτι που επίσης ισχύει για τη Ρόδο που πάσχει στο οδικό δίκτυο. Για τον ξενοδοχειακό κλάδο, τονίζει ότι οι επενδύσεις συνεχίζονται και ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της στη Μεσόγειο ακόμη και στα μικρα ξενοδοχεία των 2-3 αστέρων τα οποία ανακαινίζονται συνεχώς.

Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα απογειώσει τον τουρισμο της μεγαλονήσου, τονίζει ο Δημήτρης Τζιράκης, managing director της Stella Hotels, με το σημερινό αεροδρόμιο να καταγράφει περίπου 4 εκατομμύρια αφίξεις φέτος. Ο κ. Τζιράκης επισημαίνει ότι ο ξενοδοχειακός κλόδος έχει πάρα πολλές προοπτικές ανάπτυξης αφού επιδίωξη όλων είναι η αναβάθμιση του προϊόντος και η προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουριστών, εστιάζοντας στις αγορές των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για το 2024 καθώς οι προκρατήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Αυξημένες κατά περίπου 25% στις Σποράδες και 15% στη Βόρεια Ελλάδα είναι οι προκρατήσεις των Βρετανών για το 2024, δηλώνει στη «Ν» ο Αναγνώστης Θεοχαρόπουλος της Dolphins, που αναφέρει πως η Χαλκιδική ειδικά επιστρέφει δυναμικά στις προτιμήσεις των Βρετανών, ανεβαίνοντας στην ιεραρχία έχοντας μείνει αρκετά χρόνια στην αφάνεια. Σ’ αυτη την αλλαγή συμβάλλει η πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων σε ξενοδοχεία, κάτι που ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη.