Skip to main content

Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας 10 νέα έργα

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

Η ένταξη 10 νέων έργων στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και η ανάθεση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπηρεσιών ωρίμανσης τέθηκαν επί τάπητος τη Δευτέρα στην 4η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μετά και την τροποποίηση της συγκρότησής της με πράξη υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα.

O Χρήστος Σταϊκούρας θα δώσει το «παρών» προκειμένου να μιλήσει για τα μεγάλα έργα υποδομών που σχεδιάζονται στο Οικονομικό και Επιχειρηματικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, Ανα-βαθμίζοντας την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω έργα είναι:

1. Αναβάθμιση των εθνικών χερσαίων Συνοριακών Σημείων Διέλευσης

Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των πυλών εισόδου/εξόδου των χερσαίων συνόρων της, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες εισόδου πολιτών τρίτων χωρών και αγαθών, ενισχύοντας παράλληλα και το σχέδιο της εθνικής πολιτικής και ασφάλειας.

2. Αναβάθμιση οδικού συνοριακού σταθμού Κήπων Έβρου

Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Οδικού Συνοριακού Σταθμού Κήπων.

3. Παρεμβάσεις υπόχρεων λιμενικών εγκαταστάσεων του ΔΕΔ-Μ στην εφαρμογή́ του Κώδικα «International Ship and Port Facilities Security Code» (ISPS)

Η χρηματοδότηση αφορά στην προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού ασφάλειας από τους αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης των υπόχρεων Λιμένων (ΦΔΕΛ), σύμφωνα με τα αντίστοιχα Σχέδια Ασφαλείας.

4. Ανέγερση νέου Σταθμού Επιβατών στον λιμένα της Σούδας

Το έργο αφορά στην ανέγερση νέου Σταθμού Επιβατών στον λιμένα της Σούδας, με βάση το σχέδιο του λιμένα.

5. Εκβάθυνση διαύλου και λιμενολεκάνης – επέκταση προβλήτας και κρηπιδωμάτων λιμένα Στυλίδας

Το έργο αφορά στην εκβάθυνση διαύλου και λιμενολεκάνης, καθώς και στην επέκταση προβλήτας και κρηπιδωμάτων στον λιμένα Στυλίδας.

6. Σχέδιο για αντικατάσταση του στόλου επιβατηγού ναυτιλίας & μείωση του αποτυπώματος – 16944

Το προτεινόμενο έργο έχει ως αντικείμενο την κατάρτιση αναλυτικής μελέτης, στρατηγικής και ανάπτυξης μηχανισμού χρηματοδότησης για τη σταδιακή ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας, με στόχο τη μείωση εκπομπών CO2 και την επιτάχυνση και εξομάλυνση της πράσινης μετάβασης στον κρίσιμο αυτό κλάδο.

7. «Αλλάζω Συσκευή»

Το έργο αφορά σε χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων για μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, με την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, κυρίως θέρμανσης – ψύξης, σε αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού.

8. Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου & Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής & Θαλάσσιας Ρύπανσης

Το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης (Air & Marine Pollution), σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος που θα υποδειχθούν στη μελέτη εφαρμογής, με σκοπό την υποστήριξη λήψης αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές.

9. «Πρόγραμμα Προστασίας Δασών – Antinero III»

Σε συνέχεια της υλοποίησης των προγραμμάτων Antinero I και ΙΙ και λόγω των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας κατά τα έτη 2024 και 2025.

10. Ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο, την προστασία και την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συμμετείχαν οι υπουργοί: Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, η γενική γραμματέας Συντονισμού, Εύη Δραμαλιώτη, η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, Αθηνά – Μαρία Κόλλια, καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η πρόοδος για την εξέλιξη των έργων, τα οποία έχουν ανατεθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), υπηρεσιών ωρίμανσης.