Skip to main content

Εννέα μήνες θα διαρκέσουν τα υψηλά επιτόκια

Adrian Petty/ECB

Συνεδριάζουν σήμερα στην Αθήνα οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης - Αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις

Μιχάλης Ψύλος, Έφη Τριήρη

To βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα παραμείνει σταθερό στο σημερινό επίπεδο του 4% έως τον Ιούλιο του 2024, καθώς η κεντρική τράπεζα αναμένεται να κηρύξει παύση στις αυξήσεις, όπως ανέφεραν έγκυρες τραπεζικές πηγές αποκλειστικά στη «Ν».

Στη σημερινή συνεδρίαση, στην Αθήνα, έχει ήδη προεξοφληθεί ότι η ΕΚΤ θα κάνει μια παύση των μέχρι τώρα επιτοκιακών αυξήσεων, δίδοντας μια ανάσα στις οικονομίες που «λυγίζουν» από το υψηλό κόστος δανεισμού, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τα μεγάλα χρέη.

Κατευναστικά

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται να λειτουργήσει κατευναστικά και θα προσπαθήσει να κατέβουν οι επιθετικοί τόνοι της νομισματικής πολιτικής, την ώρα που η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει σε ύφεση ή βρίσκεται αντιμέτωπη με βαριά στασιμότητα και ο πληθωρισμός στο 4,3% παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου.

Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Τρίτης -μεταποίηση και υπηρεσίες- έδειξαν πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριετίας, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και είναι πολύ πιθανόν να δείξουν, σύμφωνα με αναλυτές, ύφεση 0,1%, που ενδεχομένως να συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι οι 10 επιτοκιακές αυξήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν περάσει ολοσχερώς στην οικονομία των χωρών του ευρώ, το επόμενο διάστημα προδιαγράφεται πολύ πιο δύσκολο και αβέβαιο, ειδικά υπό το πρίσμα της νέας γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, που είναι αστάθμητος παράγοντας και θα μπορούσε να φέρει νέο κύμα πληθωρισμού.

Άλλωστε, η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους προέδρους της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα βρεθεί αντιμέτωπη με στασιμότητα τα επόμενα τρίμηνα και καθοδικούς κινδύνους, παρότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού έχει εξισορροπηθεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Λαγκάρντ για Ελλάδα: Δείγμα σκληρής δουλειάς και ανθεκτικότητας η επενδυτική βαθμίδα – Τι είπε για τις τράπεζες

To θέμα είναι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά άκρως υψηλά επίπεδα για πολλούς ακόμη μήνες, κρατώντας σφιχτές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, με την ΕΚΤ να αρχίζει να εξετάζει τη μείωση των επιτοκίων μετά τον Ιούλιο. Η προσοχή όλων είναι φυσικό να είναι στραμμένη στην ομιλία της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ μετά το σημερινό ανακοινωθέν, μήπως και είναι περισσότερο διαφωτιστική για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Λαγκάρντ θα ισορροπήσει σε μια πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να μην ακουστεί πολύ επιθετική και στο να αφήσει ανοικτή την πόρτα για νέα επιτοκιακή αύξηση, εάν χρειαστεί. Ενδιαφέρον έχει να φανεί προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα…