Skip to main content

Συντάξεις δικαστικών: Πόσο θα αυξηθούν – Τι θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

Αρμόδιες πηγές σημείωναν μάλιστα ότι απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν απορρίπτει ολοκληρωτικά τις περικοπές του 2012

Η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων το εννεάμηνο ενισχύει τις προσδοκίες για νέες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους οι οποίες όμως θα είναι στοχευμένες και προσωρινού χαρακτήρα. Παρόλα αυτά το οικονομικό επιτελείο κρατά στάση αναμονής μέχρι τον Νοέμβριο οπότε και θα έχει καλύτερη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού με βάση και τα στοιχεία του Οκτωβρίου.

Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τελικά το 1,1% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τον χειρισμό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις μνημονιακές περικοπές στις αποδοχές των συνταξιούχων δικαστικών.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει με δημόσιες δηλώσεις τους ότι η νομοθετική παρέμβαση που σχεδιάζεται θα βάζει φρένο στις όποιες διεκδικήσεις αναδρομικού χαρακτήρα καθώς το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν σημαντικό. Από την άλλη, στο οικονομικό επιτελείο μελετούν όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να βρεθεί χώρος και για κάποια πρόσθετη παροχή για τους ευάλωτους όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εξετάζουν την πιθανότητα να υπάρξει μερική αποκατάσταση των αποδοχών των συντάξεων, όχι στο ύψος των διεκδικήσεων αλλά σ’ ένα επίπεδο που θα θεωρηθεί ως μια συμβιβαστική αξιοπρεπή λύση. Δηλαδή να αυξηθούν τα ποσά των μελλοντικών συντάξεων.

Αυξήσεις για 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανοίγει η πόρτα της διεκδίκησης για περίπου 4.000 συνταξιούχους  δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν θα αναπληρώνουν  ποσοστά της τάξης το 80% των εν ενεργεία συνάδελφων τους αλλά θα τις αυξάνουν σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό, πιθανόν στο 70%. Αρμόδιες πηγές σημείωναν μάλιστα ότι απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν απορρίπτει ολοκληρωτικά τις περικοπές του 2012 οπότε  υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σ’ αυτό το σκέλος.

Οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν έως το μεθεπόμενο υπουργικό συμβούλιο οπότε θα συζητηθεί  η σχετική νομοθετική παρέμβαση που σχεδιάζεται.