Skip to main content

Όμιλος Sassoon: Ανακοίνωσε δύο επενδύσεις, συνολικά 20 εκατ. δολαρίων, στην Ελλάδα

Τη βούλησή του ο όμιλος να τη στηρίξει για να γίνει η χώρα μας μια οικονομική δύναμη στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη., εξέφρασε ο Αμερικανοεβραίος επιχειρηματίας David Sassoon.

Κέντρο έρευνας, με εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη, computing, θα κατασκευάσει η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, παροχής συμβουλών και εμπορικής τραπεζικής Joseph Sassoon Group στην Ελλάδα, όπως έκανε  γνωστό ο  Αμερικανοεβραίος επιχειρηματίας David Sassoon,  σε χαιρετισμό του στο Αμερικανικό Μεσογειακό Επενδυτικό Φόρουμ (1ο American Mediterranean Investment Forum) που διοργάνωσε ο όμιλος Joseph Sassoon, με κεντρικό ομιλητή τον 70ο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Το πρότζεκτ για την κατασκευή πάρκου καινοτομίας, με εργαστήρια και γραφεία, στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο αεροδρόμιο της πόλης, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η κατασκευή θα ξεκινήσει έως το τέλος του έτους και θα έχει ολοκληρωθεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2026.Πρόκειται για μια επένδυση 15 εκατ. δολαρίων.

Η δεύτερη επένδυση του ομίλου στην Ελλάδα θα είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μέιν και θα αφορά τεχνολογικά προϊόντα που αφορούν τις κατασκευές και τις υποδομές, όπως η στήριξη γεφυρών κ.λπ. Επένδυση αξίας 5 εκατ. δολαρίων, όπως αναφέρθηκε.

Ο κ. Sassoon, απευθύνθηκε κάλεσμα σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες με εταιρείες καινοτομίας, ώστε να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα «στην οποία έχει σχεδόν φτάσει, και αναμένεται να ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Κατά τον David Sassoon, υπάρχει περιθώριο για μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα και δήλωσε τη βούλησή του ο όμιλος να τη στηρίξει για να γίνει μια οικονομική δύναμη στην περιοχή, και στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. «Αυτή είναι η δέσμευσή μας», διαμήνυσε και έκανε λόγο για πολλές επενδυτικές ευκαιρίες.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, αναφέροντας πως είναι πολύ καλό. «Όσοι πάνε στα ελληνικά πανεπιστήμιο όχι απλώς είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, αλλά έχουν και πάρα πολλές γνώσεις για το αντικείμενο και πολλές δεξιότητες και ταλέντα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους επενδυτές».

Επίλυση φορολογικών ζητημάτων

Εν συνεχεία, αναφερθείς ευρύτερα στις επενδυτικές ευκαιρίες της περιοχής της Μεσογείου, ο David Sassoon,προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο επενδυτικός κόσμος της Δύσης θα έρθει να επενδύσει. Υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός οράματος επενδύσεων για την περιοχή και προέταξε την επίλυση θεμάτων διπλής φορολόγησης και εναρμόνισης των φορολογικών κινήτρων σε όλη την περιοχή, την εκπαίδευση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με σύγχρονες δεξιότητες.

Όπως είπε, οι χώρες της περιοχής αντιπροσωπεύουν 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050 και πως δεν βρίσκονταν στο «ραντάρ» των δυτικών επενδυτών τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει επενδυτικό περιθώριο καθώς υπάρχει χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης. Αν διπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι το 2030 θα φτάσουμε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%. Οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις είναι πολύ χαμηλά, παρατήρησε επιπροσθέτως.

Τέλος, εντόπισε ως κίνδυνο για τους επενδυτές τις πληθωριστικές εξάρσεις σε πολλές χώρες της περιοχής.

Σημειώνεται πως η οικογένεια του David Sassoon, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. «Η γιαγιά μου και ο πατέρας μου έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα» ανέφερε και έφερε στη μνήμη του στιγμές από την παιδική του ηλικία και τις επισκέψεις του στη χώρα μας.