Skip to main content

Με fast track διαδικασία οι επικουρικές συντάξεις

EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η συγκεκριμένη διάταξη, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους συνταξιούχους, οι οποίοι προέρχονται από το δημόσιο τομέα.

Διάταξη με την οποία ξεμπλοκάρει η απονομή χιλιάδων επικουρικών συντάξεων, μέσω της fast track διαδικασίας, ακόμα και για συνταξιούχους με χρέη προς τον ΕΦΚΑ, προτίθεται να εντάξει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να περιοριστεί σημαντικά το στοκ αυτής της κατηγορίας συντάξεων, που παραμένει μεγάλο. Βρέθηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών, με χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση, έχουν υποβάλλει αίτηση και για χορήγηση επικουρικής σύνταξης, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο εξής, με τη διάταξη που προωθείται, θα μπορούν οι συνταξιούχοι, ακόμα και αν έχουν χρέη, για τα οποία εκκρεμεί η σχετική ρύθμιση, να εκδώσουν την επικουρική τους σύνταξη. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, θα είναι η ύπαρξη της 15ετίας (4.500 Ημέρες Ασφάλισης).

Χαρακτηριστική ως προς το συγκεκριμένο θέμα, ήταν μια μικρή αναφορά που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη προανήγγειλε την πρόθεση που υπάρχει να ενταχθούν κάποιες διατάξεις στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, «που θα μας επιτρέψουν να δώσουμε κατ’ απονομήν αυτόματα χιλιάδες επικουρικές συντάξεις. Εάν προλάβουμε θα το κάνουμε μέσα στο Νοέμβριο. Μέχρι τέλος του χρόνου, ίσως και πάνω από τις μισές επικουρικές θα έχουν εξοφληθεί». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συζήτηση για το επικείμενο σχέδιο νόμου, που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνει στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, μεταφέρθηκε για το αμέσως επόμενο.

Δεν υποχωρεί το στοκ

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, έχουν εντοπίσει ότι το στοκ που υπάρχει στις επικουρικές συντάξεις, δεν υποχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό. Έτσι, έχουν διαπιστώσει ότι παραμένει σταθερά στα επίπεδα των 100.000 η δεξαμενή των επικουρικών συντάξεων που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί. Από αυτές περίπου το 70% είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή έχουν χρόνο αναμονής μεγαλύτερο των 90 ημερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμένουν κάποιες ακραίες περιπτώσεις ασφαλισμένων, για τους οποίους η καθυστέρηση στη χορήγηση της επικουρικής τους σύνταξης, διαρκεί αρκετά έτη! Ειδικά για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση, η ταλαιπωρία για να εκδοθεί η σύνταξή τους, συνήθως είναι μεγάλη. Πολλά προβλήματα έχουν εντοπιστεί τόσο στο επικουρικό ταμείο του πρώην ΙΚΑ, όσο και σε εκείνα των εμποροϋπαλλήλων, αλλά και των νομικών, των μηχανικών ακόμα και του δημοσίου. Η έλλειψη πλήρως ψηφιοποιημένου αρχείου, επηρεάζει δραματικά τον χρόνο απονομής των συντάξεων αυτής της κατηγορίας.

Εφεξής, εάν μπορεί να διαπιστωθεί η συμπλήρωση της 15αετίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν τη σύνταξη, μέσω της fast track διαδικασίας. Ουσιαστικά, θα ακολουθηθεί το μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται με τις κύριες συντάξεις και έχει οδηγήσει στην απεμπλοκή τους, έστω και αν απομένουν να καταβληθούν τα οριστικά ποσά, σε αρκετές περιπτώσεις. Το όριο της 15αετίας θα ισχύει είτε πρόκειται για ασφαλισμένους με ένα φορέα απασχόλησης είτε για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Ουσιαστικά, θα προσμετρώνται μόνο τα έτη ασφάλισης που έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά (από το 2002 και μετά) και αυτό θα θεωρείται αρκετό ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής της σύνταξης.

Η συγκεκριμένη διάταξη, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους συνταξιούχους, οι οποίοι προέρχονται από το δημόσιο τομέα. Αιτία το γεγονός ότι γι’ αυτές τις περιπτώσεις, απαιτούνται το λιγότερο 25 έτη ασφάλισης, ώστε να μπορεί να εκδοθεί η επικουρική σύνταξη. Εκτιμάται ότι με τη νέα μέθοδο απονομής, θα περιοριστούν σημαντικά οι περιπτώσεις όπου οι αρμόδιες υπηρεσίας εξέδιδαν απορριπτικές αποφάσεις για απονομή συντάξεων, με συνέπεια να υπάρχουν νέες αιτήσεις και ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις.