Skip to main content

Αδ. Γεωργιάδης: Τριετίες με αναδρομική ισχύ θα είχαν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

Τι απαντάει ο υπ. Εργασίας στην κριτική ότι οι ι τριετίες επιστρέφουν ως μία κίνηση αντιπερισπασμού στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Σε εξέλιξη είναι συζήτηση στη Βουλή για το εργασικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται το απόγευμα.

Κατά την δεύτερη ημέρα της συζήτησης παραμένουν υψηλοί οι τόνοι, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι στόχος είναι να βάλει τέλος στις παθογένεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στα εργασικά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις των πολιτών.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νομοσχέδιο- έκτρωμα που πηγαίνει πολλούς αιώνες πίσω τα εργασιακά δικαιώματα.

Στο νομοσχέδιο για «την ενίσχυση της εργασίας» ενσωματώνεται η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και η απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές.

Μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των τριετιών και γιατί δεν μπορεί να ισχύσει η αναδρομική ισχύ του «ξεπαγώματος». Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

«Γιατί αν τεθεί ως πραγματικό ζήτημα η αναδρομική εφαρμογή αυτό θα σήμαινε από το 2012 έως το  2024 – 11 χρόνια απόσταση, τρεις τριετίες, 9 χρόνια-  ότι όλοι σχεδόν όσοι έχουνε προσληφθεί αυτή τη δεκαετία, θα έπαιρναν αυτόματα αύξηση 30% στο μισθό τους», εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν θα άντεχαν σήμερα εφάπαξ 30% αύξηση στη μισθοδοσία τους χωρίς αυτό να σήμαινε σοβαρό κίνδυνο.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει με νόμο ότι δεν υπάρχει αναδρομική εφαρμογή. «Για ποιο λόγο; Διότι εάν η ελληνική οικονομία αντί να πάει προς την επενδυτική βαθμίδα πάει προς έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, όλα όσα έχουμε κερδίσει αυτή τη δεκαετία θα έχουν πάει χαμένα», είπε.

«Με την απόφασή μας για την άρση της αναστολής του επιδόματος προϋπηρεσίας από την 1/1/2024 και όχι από την 1/1/2027,  χιλιάδες εργαζόμενοι θα αρχίσουν να βλέπουν αυξήσεις στο μισθό τους. Ποιοι; Αυτοί που είχαν προσληφθεί πριν την 14η Φεβρουαρίου του 2012», συνέχισε εξηγώντας:

«Κάποιος μπορεί να είχε εκείνη την ημέρα ένα 24ωρο για να κλείσει μία τριετία. Αυτός θα πάρει την αύξησή του στις 2 Ιανουαρίου του 2024. Κάποιος μπορεί να είχε υπόλοιπο ένα μήνα για να πάρει την αύξησή του. Ξέρετε πόσες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που έχουν υπόλοιπα από τις τριετίες; Πάνω από 600 χιλιάδες. Άρα, πάνω από 600 χιλιάδες θα πάρουν αύξηση αυτή την τριετία 2024-2027 και θα την πάρουν».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι την πρώτη τριετία την κατοχυρώνουν όλοι, και αυτοί που προσελήφθησαν μετά το 2012 θα πάρουν την αύξηση το 2027 που θα έχουν θεμελιώσει την πρώτη τους τριετία, ενώ το 2027 θα αποφασιστεί, με βάση την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, εάν θα πάμε για τη δεύτερη τριετία.

«Οι κινήσεις μας είναι σταθμισμένες στα όρια που αντέχει η τσέπη μας, αυτό λέει αυτή η διάταξη και γι’ αυτό μπαίνει το 1/1/2027 μέσα. Δεν μπαίνει για να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, μπαίνει για να προστατέψει την ελληνική οικονομία από κινδύνους και περιπέτειες που παλαιότερες κυβερνήσεις δεν τα λαμβάνανε αυτά υπόψη», ανέφερε.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι επιστρέφουν οι τριετίες ως μία κυβερνητική κίνηση αντιπερισπασμού στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η απόφαση για τις τριετίες ελήφθη από τον πρωθυπουργό και τον ίδιο στα μέσα Αυγούστου.

«Όσοι λέτε ότι το έκανε ο Πρωθυπουργός γιατί υπήρχε αυτή η ζοφερή περίοδος των πλημμυρών και των πυρκαγιών έχετε δικαίωμα να το λέτε, δημοκρατία έχουμε. Σας δηλώνω στο λόγο της τιμής μου ότι κάνετε λάθος. Τη διάταξη τη δουλεύαμε με τον κύριο Πρωθυπουργό από τα μέσα Ιουλίου. Σχεδόν την δεύτερη εβδομάδα που ανέλαβα το Υπουργείο Εργασίας πήγα στο Μέγαρο Μαξίμου και έθεσα το ζήτημα των τριετιών και πως θα μπορέσουν να ξεπαγώσουν σταθμισμένα και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις και για την οικονομία», είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση είχε ληφθεί από τον Πρωθυπουργό από τα μέσα Αυγούστου να ανακοινωθεί αυτό το μέτρο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.