Skip to main content

Δορυφόρους και «έξυπνες μύτες» επιστρατεύει η ΑΑΔΕ: Τι θα παρακολουθούν

Σύγχρονα όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου. Φορτηγά και containers υπό παρακολούθηση

Η σύγχρονη τεχνολογία, και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δορυφόροι, τίθενται στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου. Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε ένα ακόμα έργο της ΑΑΔΕ που σχετίζεται με την παρακολούθηση της κίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων κατά την είσοδο και την κυκλοφορία τους στη χώρα.

Tα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται θα εφοδιαστούν με κυκλώματα δορυφορικής παρακολούθησης και η διακίνησή τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου, αλλά και άλλων συστημάτων που θα έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ.

Το έργο, προϋπολογισμού  80,06 εκατ. ευρώ, είναι το δεύτερο πιο σημαντικό έργο – μετά από εκείνο της αναβάθμισης των TAXIS-TAXISnet-ELENXIS, ύψους 100 εκατ. ευρώ – που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ το λαθρεμπόριο

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, το λαθρεμπόριο προϊόντων και καυσίμων στην Ελλάδα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ στους παραπάνω τομείς και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πληγές για τον προϋπολογισμό.

Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο και την καταγραφή φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων (containers) κατά τη διέλευσή τους από χερσαία συνοριακά σημεία και Τελωνεία Λιμένων, καθώς και την ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησής τους κατά την κυκλοφορία τους εντός της χώρας.

Το έργο περιλαμβάνει ένα Σύστημα Καταγραφής Διελεύσεων (ΣΥΚΑΔ), βάσει του οποίου θα καταγράφονται αυτόματα (μέσω καμερών, ειδικού ασύρματου εξοπλισμού κ.λπ.) τα διερχόμενα οχήματα παντός τύπου (Ι.Χ., φορτηγά, λεωφορεία, βυτιοφόρα κ.λπ.) κατά τη διέλευσή τους από περίπου 30 σημεία της χώρας. Τα σημεία αυτά είναι τα βασικά λιμάνια και τα σημεία εισόδου/εξόδου της χώρας.

 GPS trackers  και «έξυπνες μύτες»

Επιπλέον, προβλέπεται η τοποθέτηση περισσότερων από 10.000 κυκλώματα δορυφορικής παρακολούθησης (GPS Trackers), τα οποία θα τοποθετούνται στα φορτηγά και τα containers που κινούνται επί ελληνικού εδάφους. Επίσης, θα περιλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης ζύγισης βαρέων οχημάτων σε επιλεγμένα σημεία, όπως στις εισόδους της χώρας και στους σταθμούς διοδίων, όπου θα μπορεί να ζυγίζεται αυτόματα το όχημα στη δεξιά λωρίδα διοδίων με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα προμηθευτούν 15 μηχανήματα έξυπνης μύτης (smart nose) για την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) και για τις 14 υπηρεσίες των Κινητών Ομάδων Ελέγχου (ΚΟΕ) και των Θαλάσσιων Ομάδων Ελέγχου (ΘΟΕ).