Skip to main content

Χρέη στο Δημόσιο: Παραμένει στο 8,76% το ετήσιο επιτόκιο

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Με απόφαση του ΥΠΟΙΚ διατηρείται αμετάβλητο για τα επόμενα 2 έτη

Παραμένει, τουλάχιστον για άλλα δύο έτη, μέχρι τις 9 Αυγούστου 2025, αμετάβλητο στο επίπεδο του 8,76% το ετήσιο επιτόκιο με το οποίο το Δημόσιο χρεώνει τους φορολογούμενους με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε περίπτωση που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους και τις λοιπές υποχρεώσεις τους προς αυτό.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε η βάση υπολογισμού του επιτοκίου αυτού, η οποία είναι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO).

Το πάγωμα του επιτοκίου στο επίπεδο του 8,76% ετησίως -ή του 0,73% μηνιαίως- έγινε με παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, με απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός και δημοσιεύθηκε στις 9 Αυγούστου 2023 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίστηκε ότι, κατ’ εξαίρεση και για δύο έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης, ήτοι έως 9-8-2025, το επιτόκιο με το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο δεν μεταβάλλεται αν η εκάστοτε σωρευτική μεταβολή του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) δεν υπερβαίνει τις πέντε (5) εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το επιτόκιο που ίσχυε κατά την 1η-1-2014.

Απετράπη η αύξηση

Με την παρέμβαση αυτή, με την οποία αυξήθηκε τελικά από τις 4 στις 5 εκατοστιαίες μονάδες το ανώτατο όριο σωρευτικής μεταβολής του επιτοκίου MRO της ΕΚΤ μέχρι το οποίο δεν επηρεάζεται αυξητικά το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο, απετράπη η αύξηση του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Αυτό θα συνέβαινε λόγω αύξησης των ποσών των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που άρχισαν να προστίθενται στα βασικά ποσά των οφειλών αυτών, από τον πρώτο μήνα στον οποίο αυτά κατέστησαν ληξιπρόθεσμα. Η εξέλιξη αυτή απετράπη καθώς για την αύξηση του παραπάνω ορίου από τις 4 στις 5 εκατοστιαίες μονάδες ελήφθη υπόψη ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) ανερχόταν την 1η-1-2014 στο 0% και η σωρευτική μεταβολή του μέχρι τις 2 Αυγούστου 2023 έφθασε πλέον τις 4,25 εκατοστιαίες μονάδες.

Υπερέβη, έτσι, κατά 0,25 μονάδες το όριο που είχε τεθεί στις 2 Νοεμβρίου 2022 και βάσει του οποίου οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί λίγο πάνω από το 9%.

Καμία μεταβολή

Συνολικά, εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου γλίτωσαν από το να επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρόκειται για οφειλέτες που έχουν χρέη προς το Δημόσιο τα οποία έγιναν ληξιπρόθεσμα κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2014 και μέχρι 2-8-2023 και τυχόν αύξηση του επιτοκίου υπολογισμού των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής θα συνεπαγόταν αύξηση του συνόλου των οφειλών τους.

Με απλά λόγια, αν και αυξήθηκε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO), που αποτελεί τη βάση υπολογισμού των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο, δεν θα επέλθει εν τέλει κάποια μεταβολή στο ύψος των τόκων αυτών που επιβαρύνουν εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου. Το πάγωμα του επιτοκίου υπολογισμού των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο στο 8,76% θα διαρκέσει για δύο έτη, μέχρι τις 2-8-2025, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Με την ίδια απόφαση, παραμένει σταθερό στο 6% για δύο ακόμη έτη, μέχρι τις 2-8-2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.