Skip to main content

Αύξηση μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο: Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο

Θέμα ωρών το σχετικό νομοσχέδιο. Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει για την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Μέσα στις επόμενες ώρες σχεδιάζεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα πρώτα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος. Θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για το market pass και το youth pass, αλλά και όλες τις παρεμβάσεις στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Στόχος η ψήφιση έως το τέλος Ιουλίου, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και καταβολή των πρώτων ενισχύσεων στους πολίτες προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Άμεσα σχεδιάζεται να προχωρήσει και ο σχεδιασμός για την υλοποίηση των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν από 1/1/2024.

Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα ακίνητα, εκτός από τη νομοθέτηση, προϋποθέτει ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες και την ΑΑΔΕ, αλλά και έγκαιρη κινητοποίηση – όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια θα πρέπει πλέον να αναγράφουν τον ΑΤΑΚ (Αριθμό Ταυτότητας Κτιρίου) του ακινήτου.

Τι περιλαμβάνει το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο

70 ευρώ η αύξηση

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αύξηση μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, αυτή κλείδωσε τελικώς στα 70 ευρώ οριζόντια.

Η αύξηση θα είναι ενιαία, ανεξάρτητα από το μισθολογικό κλιμάκιο στο οποίο κατατάσσεται ο φορολογούμενος, αλλά και την εκπαιδευτική βαθμίδα. Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν 20 ευρώ επιπλέον για όσους έχουν ένα παιδί και 50 ευρώ για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά.

‘Ετσι, η αύξηση θα φτάνει ακόμη και στα 120 ευρώ τον μήνα. Όσοι μάλιστα κατέχουν θέσεις ευθύνης θα δουν αύξηση της τάξεως του 30% και στο επίδομα της θέσης ευθύνης.

Ο τμηματάρχης, δηλαδή, από τα 290 ευρώ που εισπράττει σήμερα λόγω της θέσης του, θα λαμβάνει κοντά στα 380 ευρώ. Άρα, θα υπάρξουν εργαζόμενοι στο Δημόσιο που θα δουν αύξηση από 70 ευρώ τον μήνα έως και πάνω από 210 ευρώ τον μήνα. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει έξτρα αυξήσεις και για τα μέλη ΔΕΠ, αλλά και τους ένστολους.