Skip to main content

Τι περιλαμβάνει το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κοινωνία και την αγορά, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο νομοσχέδιο. Τον Σεπτέμβριο οι φορολογικές παρεμβάσεις

«Πρεμιέρα» στο νομοθετικό της έργο κάνει η κυβέρνηση με την κατάθεση στη Βουλή των δύο πρώτων οικονομικών νομοσχεδίων, στο πλαίσιο υλοποίησης των προεκλογικών – προγραμματικών εξαγγελιών της.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κοινωνία και την αγορά, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, τις παρεμβάσεις στις συντάξεις, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά, καθώς επίσης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως και το τέλος του τρέχοντος μηνός, θα προβλέπει τα εξής:

-Αυξήσεις στις αποδοχές 660.000 δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των σωμάτων ασφαλείας, μετά από περίπου μια 15ετία, με το συνολικό κονδύλι να υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ. Με βάση άλλωστε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ξεκινά η εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με οριζόντιες αλλά και στοχευμένες αυξήσεις σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης. Επισημαίνεται ότι στο νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων θα υπάρξει αύξηση 50 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους, αύξηση 20 ευρώ έως 50 ευρώ στο επίδομα τέκνων και αύξηση τουλάχιστον 50 ευρώ στο επίδομα θέσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο μισθολόγιο ο εισαγωγικός στο Δημόσιο θα φθάσει στα 840 ευρώ από τα 780 ευρώ σήμερα, ενώ δημόσιος υπάλληλος χωρίς παιδιά, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο 5ο κλιμάκιο θα δει αύξηση 50 ευρώ αφού ο μισθός του από 1.328 ευρώ που θα «κλείσει» στο τέλος Δεκεμβρίου, θα διαμορφωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε 1.378 ευρώ. Από την άλλη πλευρά δημόσιος υπάλληλος με 2 παιδιά (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο 3ο κλιμάκιο) θα δει αύξηση στο μισθού κατά 100 ευρώ, αφού από 1.048 ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα ανέλθει στα 1.148 ευρώ από τις αρχές του 2024. Όσον αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, οι δημόσιοι υπάλληλοι με ένα παιδί από τις αρχές του έτους θα λαμβάνουν 70 ευρώ (από 50 ευρώ), με δύο παιδιά 120 ευρώ (από 70 ευρώ), με τρία παιδιά 170 ευρώ (από 120 ευρώ) και με τέσσερα παιδιά 220 ευρώ (από 170 ευρώ).

– Κατάργηση του «πέναλτι» 30% στις συντάξεις. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%, ενώ για όλους θα υπάρχει αύξηση 3% από την 1η Ιανουαρίου 2024. Επίσης, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η εφάπαξ ενίσχυση με προσωπική διαφορά, με επίδομα 200-300 ευρώ.

– Επέκταση του market pass για τους επόμενους μήνες, για την κάλυψη του 10% των μηνιαίων αγορών των περισσότερων νοικοκυριών.

– Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα.

– Πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.

– Μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες.

– Ενεργοποίηση του προγράμματος youth pass, των 150 ευρώ, από τον Σεπτέμβριο για τους νέους.

Το δεύτερο νομοσχέδιο

Αμέσως μετά τις θερινές διακοπές του Αυγούστου η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει το δεύτερο νομοσχέδιο στη Βουλή, με παρεμβάσεις πρωτίστως στο «μέτωπο» της φορολογίας, καθώς σε αυτό θα περιληφθούν τα νέα ειδικά μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, στο εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο, θα περιληφθούν μεταξύ άλλων, η σταδιακή κατά 30% μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης από τις αρχές του 2025, η επίσης σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που σήμερα βαρύνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με ποσά που κυμαίνονται από 400 έως και 1.000 ευρώ, καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ειδικότερα για το τέλος επιτηδεύματος, με βάση τις μέχρι σήμερα εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ότι ο «δρόμος» προς την πλήρη κατάργησή του το 2027 θα περιλαμβάνει τη μείωσή του κατά 20% το 2025 και κατά 30% το 2026.