Skip to main content

Το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ: Τι προβλέπει για αφορολόγητο, μισθούς, ΕΝΦΙΑ, youth pass

Στόχος να έχει ψηφιστεί πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής. Η εφαρμογή των μέτρων το 2024.

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να είναι έτοιμο το πρώτο νομοσχέδιο με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και θα αφορούν το 2024. Στόχος είναι να έχει ψηφιστεί πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής.

Δεσμεύσεις οι οποίες αφορούν σειρά παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών όπως:

  • Η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Έτσι, για ζευγάρι με 1 παιδί, το αφορολόγητο ανεβαίνει στα 10.000 από 9.000 ευρώ, για ζευγάρι με 2 παιδιά στα 11.000 ευρώ από 10.000, για ζευγάρι με 3 παιδιά αυξάνεται στα 12.000 από 11.000 ευρώ και για ζευγάρι με 4 παιδιά διαμορφώνεται στις 13.000  από 12.000 ευρώ.
  • Οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από και αναμόρφωση του μισθολογίου και αύξηση των επιδομάτων θέσης, ώστε να αμείβονται καλύτερα οι τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές αλλά και την οριζόντια αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων.
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητα για φυσικές καταστροφές, με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Μένει να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.
  • Η καταβολή του youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται. Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. Το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου.
  • Η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με το οικονομικό επιτελείο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, «πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών και το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί πριν από τις αρχές Αυγούστου».

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με αυτόν τον τρόπο δίνουμε μια απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε και πάλι πιστοί στο δρόμο που είχαμε ανοίξει. Λέμε λίγα και τα κάνουμε όλα»

Το κόστος των μέτρων

Σημειώνεται ότι ήδη το κόστος για τις αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων έχει εκτιμηθεί στα 500 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του αφορολογήτου έχει υπολογιστεί ότι «κοστίζει» 77 εκατ. ευρώ, η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 49 εκατ. ευρώ ετησίως,  η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη 38 εκατ. ευρώ ετησίως, το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται 30 εκατ. ευρώ ετησίως και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές γύρω στα 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στις 6 με 8 Ιουλίου και πιο συγκεκριμένα στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία θα θέσει το συνολικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία.