Skip to main content

Η «αρχιτεκτονική» του υπερυπουργείου Οικονομικών

Nick Paleologos / SOOC

Πλήρης έλεγχος κοινοτικών πόρων με μεταφορά αρμοδιοτήτων ΥΠΑΝ και σύσταση νέων υπηρεσιών

Σε υπερυπουργείο με ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες, αλλά και τον πλήρη έλεγχο των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων, είτε αυτά προέρχονται από το ΕΣΠΑ είτε από το Ταμείο Ανάπτυξης, μετατρέπεται το πρώτο τη τάξει υπουργείο, το υπουργείο Οικονομικών.

Υπό τον νέο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, εκτός από τις μέχρι τώρα αρμοδιότητες -δημοσιονομική πολιτική, κατάρτιση προϋπολογισμού, φορολογική πολιτική, σχεδιασμός και υλοποίηση του Ελλάδα 2.0- προστίθενται και όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν το ΕΣΠΑ. Μεταφέρονται έτσι αρμοδιότητες που μέχρι τώρα ανήκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ για να εξυπηρετηθεί το έργο-«μαμούθ», πέρα από την προσθήκη ενός ακόμη υφυπουργού -πλέον το οικονομικό επιτελείο αποτελείται από έναν υπουργό, έναν αναπληρωτή και δύο υφυπουργούς- δημιουργούνται και νέες θέσεις γενικών γραμματέων.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, θα έχει τον έλεγχο ολόκληρου του υπερυπουργείου, το οποίο θα φτάσει να διαχειρίζεται κοινοτικά κονδύλια άνω των 56 δισ. ευρώ κατά την τρέχουσα κυβερνητική θητεία. Το συγκεκριμένο πεδίο θα αποτελέσει αντικείμενο δραστηριότητας του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση. Ο γνώριμος στο υπουργείο Οικονομικών από τη θητεία του στην ΑΑΔΕ Χάρης Θεοχάρης, ως υφυπουργός Οικονομικών, θα αναλάβει τα φορολογικά, ενώ ο πρώην γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής και νυν υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, θα έχει υπό την εποπτεία του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Κωστής Χατζηδάκης: Έξι στόχοι στο υπ. Οικονομικών για την επόμενη τετραετία

Όπως προκύπτει από το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ, από το υπουργείο Ανάπτυξης μεταφέρονται στο υπουργείο Οικονομικών, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού:

*** η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης, εξαιρουμένων του Τμήματος Δ’ Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Προγραμμάτων Ανάπτυξης υπουργείου και του Τμήματος Ε’ Παρακολούθησης και Ελέγχου Προγραμμάτων Ανάπτυξης υπουργείου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

*** οι Ειδικές Υπηρεσίες που υπάγονται στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, στον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής (ΕΤΠΑ-ΤΣ) και στον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ)

*** η Μονάδα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ

*** το Τμήμα Διεθνών Χρηματοδοτικών Οργανισμών και Αναπτυξιακών Τραπεζών

*** η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

*** η εποπτεία ή/και υποστήριξη των ακόλουθων νομικών προσώπων:

– Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)

– Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ)

– Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε. (ΜΟΔ)

– Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. (ΕΑΤ, πρώην ΕΤΕΑΝ),

– Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ)

– Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε. (ΕΛΕΔΑΜ, ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.)

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-ΤΣ και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ μεταφέρονται στο υπουργείο Οικονομικών, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων.

Επίσης, συστήνονται στο υπουργείο Οικονομικών:

1) Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και αντίστοιχη θέση γενικού γραμματέα. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων:

α. οι υπαγόμενες στην πρώην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας

β. η Διεύθυνση Εκκαθαρίσεων και Ειδικών Οικονομικών Θεμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και

γ. η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.

2) Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αντίστοιχη θέση γενικού γραμματέα. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και η Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η Ειδική Γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Ειδικών Γραμματέων καταργούνται.

3) Η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής.

4) Η Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής. Οι υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Δημοσιονομικών Ελέγχων, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής.