Skip to main content

CNN: Ένα «τρελό» καλοκαίρι γεμάτο Αμερικανούς για Ελλάδα και Ευρώπη

Τόσο εκρηκτική ζήτηση είχε χρόνια να καταγραφεί. Στα ύψη οι τιμές εισιτηρίων, αλλά δεν κόβεται η «όρεξη»

Από τη δεκαετία του 1970 ο Steve Perillo, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτης τρίτης γενιάς του τουριστικού γραφείου Perillo Tours με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, έχει να δει τόσο εντυπωσιακή ζήτηση για ταξίδια στην Ευρώπη.

Η εταιρεία συνήθως πουλά περίπου το 80% της ανώτατης χωρητικότητάς της σε ένα χρόνο. Μέχρι στιγμής το 2023, έχει γίνει κράτηση περίπου για το 96% των ετήσιων αναχωρήσεων, με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία να έχουν τα πρωτεία στη ζήτηση. Υπολογίζει ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 100% μέσα σε λίγες εβδομάδες και η εταιρεία θα ξεκινήσει το μάρκετινγκ για τη σεζόν 2024.

Η ζήτηση φάνηκε ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η εταιρεία πρόσφερε έκπτωση 5% για τη Black Friday. «Τότε παρατηρήσαμε ότι [η ζήτηση] ήταν εξωφρενική και τηλεφώνησα σε όλους τους φίλους μου και είπα: Αυτό θα είναι τρελό».

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η τρέλα έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με την Allianz Partners, ο αριθμός των Αμερικανών που ταξιδεύουν στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να αυξηθεί κατά 55% σε σχέση με πέρυσι– όταν και ήταν ήδη 600% υψηλότερος από το 2021!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών προέβλεψε επίσης μεγάλη ζήτηση για ευρωπαϊκές διακοπές το 2023, με σχεδόν τους μισούς προορισμούς στην ήπειρο να αναμένουν να πιάσουν τουλάχιστον το 80% του 2019 – της τελευταίας χρονιάς πριν χτυπήσει την πόρτα μας ο Covid και αρκετούς ακόμη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) να έχουν ως στόχο να υπερβούν το 100% των προ πανδημίας επιπέδων.

«Πετάνε» οι τιμές των εισιτηρίων

Φυσικά, όλη αυτή η ζήτηση έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων Hopper, τα αεροπορικά εισιτήρια για την Ευρώπη βρίσκονται σε υψηλό πέντε ετών. Τα εισιτήρια μετ’ επιστροφής από ΗΠΑ σε Ευρώπη ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 1.200 δολάρια, δηλαδή περίπου 300 δολάρια υψηλότερα σε σχέση με το 2022 (και 26% υψηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας τιμές).

Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν επίσης αυξηθεί. Σύμφωνα με την American Express Global Business Travel στο Παρίσι θα έχουμε αύξηση 10%, στη Στοκχόλμη 9% και στο Δουβλίνο 8,5%. Για εβδομάδες, πολλοί ευρωπαϊκοί κόμβοι έχουν κατακλυστεί από τουρίστες και τα κατάμεστα ξενοδοχεία, τα γεμάτα μουσεία και τα υπερχειλισμένα εστιατόρια είναι όλο και πιο συνηθισμένα, ειδικά σε πόλεις με ζήτηση όπως η Βαρκελώνη, η Ρώμη, το Παρίσι, αλλά και η Αθήνα.