Skip to main content

Υδατοδρόμια: Επιθεωρήσεις ασφαλείας με drones

Η πρώτη επίσημη επίδειξη στις εγκαταστάσεις του λιμένα Λαυρίου -«Απαιτείται η αδειοδότηση επιπλέον υδατοδρομίων ώστε να υπάρχει ικανός όγκος πτητικού έργου και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια», τόνισε ο Τάσος Γκόβας Πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια»

H πρώτη, επίσημη, επίδειξη του συστήματος επιθεώρησης με τη χρήση Drone, υδατοδρομίων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος 5D-Αerosafe, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του λιμένα Λαυρίου.

Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του έργου κ. Μπόγδος Γεώργιος (Τεχνικός Διευθυντής της κοινοπραξίας και CTO της εταιρείας «Future Intelligence»), κ.Γκόβας Τάσος (Πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια») κ.Μανώλης Αποστολάκης (Επιχειρησιακός Διευθυντής της «Ελληνικά Υδατοδρόμια») μαζί με τον κ.Philippe Chrobocinski (στέλεχος της Airbus Defense and Space), παρουσίασαν την καινοτόμα εφαρμογή και τη συμβολή της στην μεγιστοποίηση της ασφάλειας στις αερομεταφορές.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πλήρη επιθεώρηση υδατόδρομου με την χρήση drone σε πραγματικές συνθήκες. Ο κ. Γιώργος Μπόγδος μεταξύ των εκπροσώπων της κοινοπραξίας του έργου, περιέγραψε αναλυτικά όλα τα στάδια της εποπτικής διαδικασίας του συστήματος το οποίο σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη επιθεώρηση αεροδρομίων, υδατοδρομίων, υδάτινων πεδίων καθώς και ραδιοβοηθημάτων (Navigational Aids).

Με την χρήση των Drones δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας πρακτικής αλλά ταυτόχρονα ευέλικτης μεθόδου, ελαττώνεται ο χρόνος και τα κόστη, λαμβάνοντας υπόψη την συνύπαρξη επανδρωμένων με μη επανδρωμένων οχημάτων στον ίδιο χώρο και πάντα έχοντας ως στόχο την μεγιστοποίηση της ήδη υψηλού επίπεδου ασφάλειας των υποδομών αυτών.

Στη συνέχεια ο κ. Μανώλης Αποστολάκης εξήγησε τη λειτουργία των υδατοδρομίων σήμερα και τα πλεονεκτήματα εισαγωγής της χρήσης drone στην πράξη, δίνοντας ταυτόχρονα την ευρύτητα των δυνατοτήτων αξιοποίησης των υδροπλάνων.

Ο Συντονιστής της κοινοπραξίας και στέλεχος της Airbus Defense and Space στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων συστημάτων, ο κ. Philippe Chrobocinski τόνισε το πρωταρχικό ρόλο της χρήσης Drone στην εξέλιξη του έργου, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα και την αξιοπιστία του συστήματος και επεσήμανε ότι το Eurocontrol το οποίο συμμετέχει ως σύμβουλος και παρατηρητής στο έργο μπορεί να συμβάλλει θετικά, στα νομικά προσκόματα που υπάρχουν ακόμα στην Ευρώπη.

Ο κ. Τάσος Γκόβας Πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» ως η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στη λειτουργία Υδατοδρομίων, ενεργός partner και ο βασικός τελικός χρήστης του έργου 5D-AeroSafe επικεντρώθηκε στη μεγιστοποίηση της ασφάλειας προσθαλασσώσεων και αποθαλασσώσεων των υδροπλάνων και της ομαλής λειτουργίας των υδατοδρομίων με την χρήση τεχνολογιών τομής στο πεδίο της επιτήρησης χερσαίων ή/και υδάτινων εγκαταστάσεων και περιοχών.

Παράλληλα τόνισε τα τουριστικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά οφέλη από τη λειτουργία των Υδατοδρομίων/ Υδροπλάνων στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι απαιτείται η αδειοδότηση επιπλέον υδατοδρομίων ώστε να υπάρχει ικανός όγκος πτητικού έργου και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια.

Η κοινοπραξία συνεργάζεται στενά με την ΑΠΑ, την οποία κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εκπροσώπησε ο κ. Διαμαντάκος Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος Τμήματος Γενικής Αεροπορίας & Drones. Η ΑΠΑ ορίζει τις απαιτούμενες κανονιστικές διαδικασίες ώστε να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την σωστή εκτέλεση των πιλοτικών εφαρμογών του έργου και δρομολογεί σειρά πρωτοβουλιών ώστε σε συνεργασία με την EASA να δημιουργηθεί το απαιτούμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο εύρυθμης λειτουργίας των Drones στην χώρας μας.