Skip to main content

Κυκλική Οικονομία: Αναπτυξιακές προοπτικές για την ελληνική βιομηχανία

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας

Τη βάση για περαιτέρω ενδυνάμωση των ελληνοβουλγαρικών επιχειρηματικών σχέσεων αποτέλεσε η 1η Διεθνής Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας “Forward Green” που πραγματοποιείται από χθες στη ΔΕΘ, ενώ κοινή προσδοκία των εκθετών αλλά και των συνέδρων στο 1ο Φόρουμ για την Κυκλική Οικονομία που πλαισιώνει την Έκθεση είναι η ανάπτυξη πολλών και σημαντικών επενδύσεων Κυκλικής Οικονομίας στη χώρα μας.

Η Βουλγαρία συμμετέχει στην “Forward Green” ως Τιμώμενη Χώρα και κατά την τελετή εγκαινίων της Έκθεσης η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. ανακοίνωσε επισήμως ότι η Βουλγαρία θα είναι Τιμώμενη Χώρα και στη φετινή ΔΕΘ, επιβεβαιώνοντας το σχετικό πρόσφατο ρεπορτάζ της “Ν”, ενώ σε γραπτό μήνυμα που απέστειλε ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, έκανε λόγο για “στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας, την οποία χαρακτήρισε ως σημαντική για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής”. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βούλγαρος πρέσβης, Βαλεντίν Ποριάζοφ, τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο πολλών ετών.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης τέλεσε ο υπουργός Eπικρατείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Βασίλειος Σκουρής, ο οποίος τόνισε ότι με άξονα την απολιγνιτοποίηση και τους νέους περιβαλλοντικούς στόχους, η χώρα μας διαμορφώνει συνθήκες ανάπτυξης δραστηριοτήτων, που μεταξύ άλλων θα προσελκύσουν σημαντικές «πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα. Το μεγάλο στοίχημα, όπως πρόσθεσε, είναι πράγματι σήμερα η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας κυκλικής οικονομίας, που θα οδηγήσει στο «κυκλικό νοικοκυριό» και τον «κυκλικό πολίτη» και η μετάβαση στην κυκλική οικονομία είναι ένα πολυδιάστατο εγχείρημα, που απαιτεί συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, της ΕΕ, των κυβερνήσεων, των περιφερειών και των δήμων.

1ο Φόρουμ για την Κυκλική Οικονομία

“Πρωταγωνιστές”, εξάλλου, του 1ου Φόρουμ για την Κυκλική Οικονομία ήταν στη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του οι σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές που προκύπτουν για την ελληνική βιομηχανία και οι μεγάλες επενδύσεις που μπορούν να προκύψουν για τη χώρα μας από την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας μαζί με τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η εκπαίδευση σε θέματα κυκλικής οικονομίας και την ανάγκη βελτίωσης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Η αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, μπορεί να κάνει πιο «κυκλική» την ελληνική βιομηχανία και να συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας», τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη. Η πρόεδρος του ΣΒΕ ανέδειξε το «κενό» σε επενδύσεις στον τομέα της «κυκλικής οικονομίας» στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι επενδύσεις σε τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο της «κυκλικής οικονομίας» ανέρχονται μόλις στο 0,02% του ΑΕΠ στην Ελλάδα όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 0,12%. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε, πάντως, ακριβώς και τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τη βιομηχανία από την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να δώσει έμφαση στο σχετικό σχέδιο δράσης. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ανάδειξης του προβληματικού σχετικού νομοθετικού πλαισίου και την ανάγκη πλήρους ενεργοποίησης του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Κυκλική Οικονομία.

“Οι μεγάλοι ενεργειακοί Όμιλοι δεν πρέπει μόνο να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο, αλλά και να το οδηγήσουν, αλλάζοντας την ίδια την παραδοσιακή τους υπόσταση και διαφοροποιώντας το παραγωγικό τους μοντέλο” τόνισε χαρακτηριστικά και ο γενικός διευθυντής εργασιών διαχείρισης αποβλήτων της Motor Oil, Δημήτρης Κονταξής και παρουσίασε τις δράσεις του Ομίλου σε αυτήν την κατεύθυνση.

Με «τράπεζα ενέργειας» προσομοιάζει, σε οποιαδήποτε μορφή και αν βρίσκεται το αλουμίνιο, το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί σε ποσοστό 99%, όπως τόνισε από την -πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, Γεώργιος Μεντζελόπουλος. Παράλληλα επισήμανε ότι η ελληνική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώσει το σύνολο του αλουμινίου που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, παράγοντας μάλιστα αλουμίνιο υψηλής καθαρότητας, που χρησιμοποιείται πλήρως από την ελληνική μεταποίηση.

Σταθερός στον στόχο του να παραδώσει στην κοινωνία «ένα σκυρόδεμα και ένα τσιμέντο με μηδενικές εκπομπές CO2 ως το 2050», χάρη και στην επιτάχυνση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, παραμένει ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, όπως τόνισε ο διευθυντής του εργοστασίου του Ομίλου στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Νικολάου. “Στο κομμάτι των πρώτων υλών, το 2022 ο ΤΙΤΑΝ αντικατέστησε το 8,6% των φυσικών πρώτων υλών με εναλλακτικές -μιλάμε για 360.000 τόνους- εξοικονομώντας έτσι φυσικούς πόρους. Ως προς τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον, η θερμιδική υποκατάσταση των εργοστασίων μας ήταν πέρυσι σε επίπεδο 30%. Επιπλέον, τα εργοστάσιά μας στην Ελλάδα, στην όλη παραγωγική διαδικασία, ελαχιστοποιούν τα απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας, τα επαναχρησιμοποιούν και τα ανακυκλώνουν και όταν αυτό δεν γίνεται, τα διαθέτουν σε τρίτους με ειδική τεχνογνωσία στη διαχείρισή τους”, πρόσθεσε σχετικά.

Στο πρότζεκτ μετατροπής της Τήλου στο πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων, αλλά και στο μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας, που υπεγράφη πρόσφατα με κυβερνητικές αρχές των Εμιράτων για την υλοποίηση αντίστοιχου έργου -όμως σε εντελώς διαφορετική κλίμακα- στο Άμπου Ντάμπι, αναφέρθηκε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Polygreen, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος. Η κυοφορούμενη συνεργασία στο Άμπου Ντάμπι προβλέπει την ανάπτυξη λύσεων συνολικής διαχείρισης αποβλήτων, όχι πλέον σε μια μικρή περιοχή όπως η Τήλος των 850 μόνιμων κατοίκων, αλλά σε μια πολύ μεγαλύτερη, όπου διαβιούν 130.000-135.000 άνθρωποι, με απώτερο στόχο σε δεύτερη φάση το έργο να εξαπλωθεί στο σύνολο του ‘Αμπου Ντάμπι.

«Τα μοντέλα κυκλικής οικονομίας έχουν επίδραση στην αξία της επιχείρησης και άρα και στους μετόχους της» υπογράμμισε από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δημήτρης Δημητρίου, προσθέτοντας ότι όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι ροές κεφαλαίου λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το κομμάτι της κυκλικής οικονομίας και η υιοθέτηση των αρχών της έχει εξελιχθεί σε ένα άυλο περιουσιακό στοιχείο για τις επιχειρήσεις. Κατά τον ίδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα επί του παρόντος είναι το προσωπικό, πάντως χαρακτήρισε αισιόδοξο το γεγονός ότι η εμπειρία σε θέματα κυκλικής οικονομίας αρχίζει να γίνεται προ-απαιτούμενο στις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα και κάλσε το κράτος όχι να σπρώξει επενδύσεις, αλλά “να απελευθερώσει δυνάμεις. Να δώσει δυνατότητες σε ερευνητές, πανεπιστήμια, εργαζόμενους και επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες δραστηριότητες πάνω στις ευκαιρίες που δίνει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας”.