Skip to main content

Λιγότερα κεφάλαια μπορεί να ζητήσει η ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες

EPA/RONALD WITTEK

Θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως όλες οι τράπεζες που μετέχουν στην άσκηση θα περάσουν με άνεση και επιτυχία το ακραίο σενάριο

Στις 28/6 οι τράπεζες ολοκληρώνουν την υποβολή στοιχείων για τα stress tests και αναπτύσσονται βάσιμες ελπίδες όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, οι τραπεζικές αρχές (EBA EKT) να μειώσουν τον ελάχιστο δείκτη  κεφαλαιακής απαίτηση για τις 4 συστημικές τράπεζες κατά 0,25 μονάδες βάσης τουλάχιστον απελευθερώνοντας πόρους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αυτό θα συμβεί για μια σειρά από λόγους μεταξύ των οποίων τα υψηλά έσοδα από τόκους των πιστωτικών ιδρυμάτων που λογίζονται ως αύξηση εργασιών η  κερδοφορία που πραγματοποίησαν κυρίως το 2022- τα test γίνονται με στοιχεία 31.12.2022-  αλλά και οι προοπτικές κερδών που έχουν δημιουργηθεί για το 2023   (μιλούν για 800- 1 δισ. ευρώ κάθε τράπεζα ως τάση) η απομείωση των NPEs και τη μη δημιουργία νέων , οι χαμηλότεροι κίνδυνοι όπως εκείνοι για την αγορά ακινήτων η οποία στη χώρα μας εξακολουθεί να πηγαίνει καλά.

Οι τράπεζες έκλεισαν τον τελευταίο κύκλο συνεννοήσεων με την EKT και αναμένουν τα σχόλια που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να υποβάλουν τα στοιχεία τους με βάση τα σχόλια αυτά ως το τέλος του μήνα. Εν συνεχεία η άσκηση θα αρχίσει να τρέχει και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουλίου που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά τους.

Τι θα γίνει στο SREP

Θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως όλες οι τράπεζες που μετέχουν στην άσκηση θα περάσουν με άνεση και επιτυχία το ακραίο σενάριο της άσκησης .
Εφόσον η άσκηση εξελιχθεί όπως προβλέπεται  οι  επόπτες  θα αξιολογήσουν  τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και  θα ελέγξουν και θα επιβεβαιώσουν  ότι αυτές διαθέτουν τις προϋποθέσεις  ώστε να τους διαχειρίζονται αποτελεσματικά.
Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα  τη  διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) που ακολουθεί την άσκηση  λαμβάνονται αποφάσεις  σχετικά με τα απαραίτητα εποπτικά μέτρα. Εκεί λοιπόν εκτιμάται πως θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τους ελάχιστους συνολικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών.

25 χρόνια ΕΚΤ: Οι σταθμοί στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας (infographic)

Oι διαφορές με την Ευρώπη

Στην παρούσα φάση οι δείκτες αυτοί προσδιορίζονται  και για τις 4 συστημικές τράπεζες 14,5%. Αξίζει να σημειωθεί πως στην προηγούμενη αξιολόγηση οι εποπτικές αρχές είχαν κατ’ αρχήν μειώσει κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες την απαίτηση της Eurobank την οποία εν συνεχεία αύξησαν αντίστοιχα λόγω των εργασιών της τράπεζας στο εξωτερικό. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τραπεζικές πηγές, στις ευρωπαϊκές τράπεζες η απαίτηση για τον Πυλώνα 2 (Pillar 2 Requirement) είναι 2% και στην Ελλάδα είναι 3%. Η απαίτηση του Πυλώνα 2 (P2R) είναι μια ειδική κεφαλαιακή απαίτηση για την  κάθε τράπεζα, η οποία ισχύει επιπλέον της ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης (γνωστή ως Πυλώνα 1)  η οποία εικάζεται πως  υποεκτιμά ή δεν καλύπτει ορισμένους κινδύνους.
Καθώς λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες ισορροπούν σταδιακά τα μεγέθη τους αντίστοιχα με τις λοιπές ευρωπαϊκές θεωρείται πως έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των αρχών.
Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πως η μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων μπορεί να υπάρξει και για άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες παρατηρούν οι πηγές.

Κεφάλαιακοί πόροι

Οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες δεν πλήρωσαν μέρισμα για τη χρήση 2022 αλλά αναμένεται να πετύχουν και περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων εφόσον οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις ευοδωθούν έχει μεγάλη σημασία που θα διοχετεύσουν τους παραπάνω πόρους αναφέρουν οι αναλυτές.
Σημαντική θεωρείται η διοχέτευση πόρων μέσω δανείων στην πραγματική οικονομία προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη όπως επίσης και σε άλλες επενδύσεις οι οποίες μπορούν να αποδόσουν σημαντικά οφέλη στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.