Skip to main content

Θεαματική άνοδος των εξαγωγών ελληνικού οίνου στον Καναδά

ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Το α΄ τρίμηνο οι εξαγωγές ελληνικού οίνου κατέγραψαν αύξηση 95% ως προς την αξία, υπερβαίνοντας τα 3,5 εκατ. καναδικά δολάρια

Αλματώδη αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές ελληνικού οίνου στον Καναδά το πρώτο τρίμηνο του έτους, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και τα οποία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η καλή εξαγωγική πορεία θα συνεχιστεί. Σημειώνεται ότι ο Καναδάς είναι η τρίτη καλύτερη αγορά για το ελληνικό κρασί και αποτελεί μια από τις χώρες – στόχους των προγραμμάτων προβολής και προώθησης που υλοποιεί η ΕΔΟΑΟ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Προξενείου στο Τορόντο:

  • Οι εξαγωγές ελληνικού οίνου κατέγραψαν αύξηση 95% ως προς την αξία, υπερβαίνοντας τα 3,5 εκατ. καναδικά δολάρια (από 1,8 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους).
  • Η αύξηση άγγιξε το 103% στην επαρχία του  Κεμπέκ και το 113% στην επαρχία του Οντάριο.

Όπως επισημαίνεται από την οργάνωση, «μέσω του προγράμματος προβολής και προώθησης της ΕΔΟΑΟ, που αναμένεται να εγκριθεί από το ΥΠΑΑΤ, αλλά και τις ανεξάρτητες δράσεις προβολής που υλοποιούν αρκετά οινοποιεία, προβλέπεται η αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού κρασιού και μια μεγαλύτερη ώθηση στις εξαγωγές». Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει η διοίκηση του Οντάριο, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η “νέα Πορτογαλία” , χώρα που έχει ισχυρή εξαγωγική παρουσία στον Καναδά.

Σημειώνεται ότι πέρα από το πρόγραμμα προβολής και προώθησης, η ΕΔΟΑΟ προβαίνει σε συστηματικές δράσεις στην αγορά του Καναδά. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τη βοήθεια τόσο του Enterprise Greece όσο και των προξενικών αρχών επισκέφθηκε την χώρα μας ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και άλλα στελέχη του μονοπωλίου του Τορόντο LCBO , πραγματοποιώντας επαφές με πολλά οινοποιεία.