Skip to main content

Βιομηχανία: Με θετικό πρόσημο ο τζίρος τον Μάρτιο

Αύξηση 1,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα - «Άλμα» 16,8% σε μηνιαία βάση

Μικρή άνοδο κατέγραψε ο τζίρος της εγχώριας βιομηχανίας τον Μάρτιο, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε αύξηση 1,5% τον φετινό Μάρτιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, έναντι αύξησης 38,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

ΕΛΣΤΑΤ

Σε μηνιαία βάση ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του Μαρτίου 2023, παρουσίασε διψήφια αύξηση της τάξης του 16,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023.

Σε επίπεδο 12μηνου, ο μέσος Γενικός Δείκτης Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023 κατέγραψε άλμα 25,9%, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 34,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Τι ώθησε ανοδικά τον τζίρο

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον φετινό Μάρτιο προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας: • Αύξηση κατά 48,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης. • Αύξηση κατά 1,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, ποτοποιίας, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, βιομηχανίας τροφίμων.

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: • Αύξηση κατά 2,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς. • Μείωση κατά 0,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς