Skip to main content

Ακίνητα και ΕΝΦΙΑ: Οι σχεδιασμοί των κομμάτων για την επομένη των εκλογών

Alexandros Michailidis / SOOC

Αλλαγές στη φορολογία, κίνητρα για συμμετοχή στο Ανακαινίζω, στέγαση νέων και πλειστηριασμοί.

Αλλαγές στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, περισσότερα κίνητρα για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Ενοικιάζω» και ρύθμιση σε ζητήματα που αφορούν τα δημοτικά τέλη είναι μερικά από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν υπουργοί της κυβέρνησης, εφόσον επανεκλεγεί, σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ. Από την άλλη, τέως υπουργοί και υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ εστίασαν σε ζητήματα στέγασης, όπως η προστασία της α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης που έδωσαν το παρόν, εστίασαν σε ζητήματα όπως :

Στην επανεξέταση της επιβάρυνσης των ιδιοκτητών με μικρά μερίδια σε ακίνητα μεγάλης αξίας που επιβαρύνονται με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ όπως και στο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο για την ασφάλιση των κτιρίων. Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο κρατικός προϋπολογισμός δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργούνται λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Επίσης τόνισε ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν σημαντική ελάφρυνση για τους εκμισθωτές ακινήτων.

Σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» το οποίο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κενών ακινήτων για την επιδότηση της ανακαίνισης τους υπό την προϋπόθεση ότι θα διατεθούν στη μισθωτική αγορά. Με βάση τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, το πρόγραμμα εντάσσεται στη στεγαστική πολιτική που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα προγράμματα που τρέχουν ήδη για άτοκα / χαμηλότοκα δάνεια αγοράς ακινήτου από νέους και για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νοικοκυριών σε κατοικίες που μισθώνει το Δημόσιο (πρόγραμμα “Κάλυψη”).

Για το πλαφόν στα ενοίκια, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι επιβολής του και συνεπώς δεν θα παραταθεί η ρύθμιση για το “πλαφόν” 3 % στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων, η οποία όπως σημείωσε τέθηκε προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος “κραχ” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από την δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, κάτι που θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις και για τους ιδιοκτήτες.

Στο ζήτημα των δημοτικών τελών και στο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να διακόπτεται αυτόματα η χρέωση δημοτικών τελών στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη δήλωση των πολιτών στους Δήμους, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι είναι λογικό και δίκαιο καθώς, όπως είπε, «θα πρέπει να αυτοματοποιήσουμε τη διαδικασία αυτή». Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της επίλυσης κι άλλων σχετικών θεμάτων που προβληματίζουν τους ιδιοκτήτες.

Από την πλευρά του  ΣΥΡΙΖΑ, οι τέως υπουργοί και υποψήφιοι βουλευτές κ.κ.Τρύφων Αλεξιάδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής  και Χαρά Καφαντάρη όπως και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η τέως υπουργός κα. Μιλένα Αποστολάκη έδωσαν έμφαση στη σημασία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας για τον ελληνικό λαό, παρουσίασαν τις προτάσεις των κομμάτων τους για το στεγαστικό πρόβλημα και δεσμεύτηκαν για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Επίσης, τάχθηκαν υπέρ της θέσπισης περιορισμών στην δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά η προσφορά στη μίσθωση κύριας κατοικίας, με δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους ιδιοκτήτες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς παρουσίασε τα κυριότερα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ που είναι:

-Η μείωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια κατά 10 μονάδες τουλάχιστον. Η κλίμακα φορολογίας των μισθωμάτων είναι η μοναδική φορολογική κλίμακα του φόρου εισοδήματος που δεν μειώθηκε από την σημερινή κυβέρνηση.

-Η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ που δημιουργεί τεράστιες αδικίες.

-Η αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών στα ακίνητα στα οποία κόβεται το ρεύμα, ώστε να σταματήσει η παγίδευση ανύποπτων πολιτών σε όλη τη χώρα.

-Η αποκατάσταση της οικοδομησιμότητας στην εκτός σχεδίου γη, την οποία τα πολιτικά κόμματα αγνόησαν στα προγράμματά τους.

-Η κατάργηση του πλαφόν 3 % στις αυξήσεις ενοικίων στις εμπορικές μισθώσεις.

-Η ανάγκη ουσιαστικής κρατικής βοήθειας για την επερχόμενη αναγκαστική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της χώρας.

ΡΑΛΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ