Skip to main content

ΤτΕ: «Άλμα» στις καταθέσεις τον Μάρτιο – «Φούσκωσαν» κατά 2,318 δισ. οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα

Αυξημένες κατά 1,58 δισ. οι αποταμιεύσεις των επιχειρήσεων - Ανοδικά και οι καταθέσεις των νοικοκυριών

Θετικό πρόσημο είχαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Μάρτιο, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση κατά 2,318 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 1,456 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να αυξάνεται σε 4,5% από 2,6% τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων τον φετινό Μάρτιο ήταν θετική κατά 2,979 δισ., έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,09 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2023.

Αυξημένες κατά 1,58 δισ. οι αποταμιεύσεις των επιχειρήσεων

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις επιχειρήσεις, οι καταθέσεις τους τον Μάρτιο ενισχύθηκαν κατά 1,581 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 1,255 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 7,2% από 0,6% τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 2,18 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 1,425 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 171 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ανοδικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 738 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 202 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 3,6% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση κατά 661 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον φετινό Μάρτιο και οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 366 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να αυξάνεται σε 3,2% από -2,1% τον προηγούμενο μήνα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τη χρηματοδότηση της οικονομίας

Σε ο,τι αφορά τη χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας, βάσει των στοιχείων της ΤτΕ. η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1,619 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2023, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 580 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση τον Μάρτιο, ήταν θετική κατά 447 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 607 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 5,3% από 6,6% τον προηγούμενο μήνα.

Το Μάρτιο του 2023, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 5,1% από 4,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1,172 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 27 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2023, ήταν θετική κατά 1.181 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 150 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 10,2% από 9,8% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 10,6% από 9,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1.266 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 90 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 6,8% από 10,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 85 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 240 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τον φετινό Μάρτιο η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 60 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 21 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -1,2%, από -2,0% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 69 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Μάρτιο του 2023, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 103 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,5%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

naftemporiki.gr